středa 5. února 2014

Aquaman je po restartu vynikající!

  Restart dvaapadesáti příběhů známých hrdinů od DC Comics s názvem The New 52 dopadl pro některý postavičky líp, pro některý hůř. Aquaman je ten první případ. Dřív byl tak akorát k smíchu, teď je to jedno z nejlepších čtení.


-- Kdo je Aquaman? --

  Arthur Curry je synem Dr. Phillipa Curryho a mořské ježibaby jménem Elaine, která žije v dávno ztraceným podmořským městě jménem Atlantida. To, že je náš Arthur kříženec, je dost blbý, protože nad ním ohrnujou nos jak suchozemci, protože je napůl ryba, tak Atlantiďané, protože je napůl suchozemská krysa. Nic ale není černobílý, a tak si, coby Aquaman, zjednal respekt na souši a stal se jedním z členů pevnýho jádra superhrdinskýho týmu Justice League of America. Pod hladinou moře se taky vyšvihl a stal se králem Atlantidy.
Aquaman ve stříbrným věku komiksu
  
  U čtenářů to měl ale horší. Poprvé se objevil v roce 1941 v komiksu More Fun Comics #73 a vlnu nadšení vystřídalo vychladnutí. Jeho schopnosti jsou tak trochu ... no, jak to jen říct... debilní. Krom takových těch klasických, jako nadlidská síla, neprůstřelná kůže a silná stavba těla, aby odolal podmořskýmu tlaku, umí komunikovat s mořskýma živočichama. Ne ne, nepoužívá je k tomu, aby si na stole roztancoval pizzu s mořskými plody, používá je rozumně, ale i tak to je něco, co čtenáře zrovna nesrazí úžasem ze židle. Byl to takovej slabší článek vydavatelství DC Comics, kterej dost často sklízel posměch. 
  
  Nezměnilo se to ani v dalších sériích, kdy mu přibyla zbraň v podobě trojzubce a potom po jeho boku začali bojovat různí přicmrndávači. Mořská kouzelnice Mera, se kterou randí dodnes, je sice fajn, má efektní vstupy do děje, umí ovládat vodu, ale Aquaman ani s ní nikoho nijak moc nezajímá. Později přibyl ještě sidekick Aqualad a další mořští kamarádi i nepřátelé. Aquaman je sice dost známá figurka, ale ne moc oblíbená. Přišel tedy čas na dramatický zmizení a znovuobjevení s menším faceliftem a změnou designu. Padouch jménem Charybdis mu chtěl ukrást schopnost komunikovat s podmořským životem a během potyčky mu strčil ruku do nádrže s piraněma. Tak přišel o ruku, kterou nahradila harpuna v podobě pahýlu s hrotem se zpětným háčkem. Za tu dobu, co byl pryč, mu pěkně narostlo háro a plnovous. Jeho zlatou šupinovou zbroj mu v předem prohraným boji svlíknul a roztrhal hodný a krásný chlapík jménem Lobo, takže zůstal do půl těla obnažený, jen s nějakým módním doplňkem v podobě chrániče ramene. Pahýl na ruce mu ve S.T.A.R. Labs vyměnili za mechanickou vystřelovací harpunu na silným špagátě a tradá! Máme tu novýho Aquamana! Už to bylo lepší, ale furt byl oproti ostatním hrdinům spíš na druhé koleji.

-- Hezky od začátku a lépe! --

  V roce 2011 přišli v DC Comics s restartem padesáti dvou sérií. Aquaman byl jednou z nich. Tento počin nese přízvisko The New 52 a nový příběhy jedou zas od startu (samozřejmě trochu jinak, aby to nebyly jen překreslený starý komiksy) a kopírujou dnešní styl a dobu, aby se přizpůsobily modernímu čtenáři. Aquamana se chopil mistr restartů Geoff Johns, kterej s úspěchem vracel na scénu hrdiny, kteří už šli do důchodu nebo umřeli. Vrátil do komiksů Hala Jordana, coby Green Lanterna, Barryho Allena, coby Flashe a tak dále.
Scénka z příběhu s názvem Trench
  První příběh s názvem Trench, česky Příkop (Aquaman #1-#6), je věc, kterou jakmile začnete číst, už nejde přestat. Je to napínavý, dobře vymyšlený, občas nějaký to nečekaný překvápko a taky sem tam přeběhne i ten mráz po zádech.
  Mariánskej příkop je pěkně hlubokej důlek na kuličky a co žije úplně dole zatím nikdo neví. Tady to lidi hezky rychle zjistí, ačkoliv se jim to nebude líbit. Začínají jatka, začíná poutavej příběh, začíná akce. 

  Co se týče Aquamana, tam se tvůrci vrátili k původní vizáži, akorát se díky pokročilýmu skillu kreslířů na tuto osůbku líp dívá. Totiž kreslíř Ivan Reis a barvičkář Joe Prado nejsou žádní žabaři. Co se týče charakteru postavy, je to takovej nudnej suchar, ale zase se dobře bije a umí se úplně skvěle vytočit. Ale žádný spidermanovský hlášky a fórky nečekejte. Od začátku je s ním jeho roštěnka Mera, která když na pevnině předvádí svoje kouzla s ovládáním vody, je to díky skvělé kresbě velmi hezký a efektní pokoukáníčko.

Novej Aquaman
Když Mera kouzlí s vodou
 Další příběhy už sice nemají takovou šťávu, jako Trench, ale pořád stojí za to. Objeví se populární padouch jménem Black Manta, nebo Aquamanův bývalej tým, kterej si říká The Others. A přibývají další a další postavy a pořád je co číst a pořád je na co koukat a pořád to má spád. Líbí se mi i to, jakej je Aquaman drsňák, co se s ničím nemaluje. Hned na začátku prvního sešitu nabere jedoucí náklaďák na trojzubec a přehodí ho přes sebe jak nevěsta pugét.

-- prostě si to musíte přečíst --

Novej Aquaman se s ničím
nepáře
  Myslím, že Geoff Johns opět nezklamal (opět nezklamal, jak otřepaná fráze...) a předhodil nám velmi pěkný a dobře čitelný dílko, který jednu z nejtragičtějších postav DC Comics posunulo o 52 příček výš a udělalo z ní našlápnutýho hrdinu. Snad to tak vydrží i nadále. Naposled vyšlo číslo 27 a pořád si to drží hezkej drajv, takže to vypadá nadějně. 
  Co vám můžu říct je, abyste si to pořídili a přečetli a abyste s tím dlouho neváhali. Přicházíte o hodně.


Žádné komentáře:

Okomentovat