pátek 7. února 2014

Začínám s comicsem #1: Vydavatelství

   Svět comicsu je velikej a nabízí trilión miliard (rád zveličuju) možností, do čeho se začíst. Zajímá vás? Líbí se vám třeba nějací superhrdinové, který jste viděli v nějakým filmu nebo seriálu a chcete si je pořídit na papíře? Není problém, comicsy se už nějakou dobu hojně vydávají i v češtině. A že nevíte, kde začít a jak se v tom vyznat? No, snad vám trochu pomůžu, dacani.





-- Vydavatelství --

  Pro začátek si trochu projedeme vydavatelství, který nám světový comicsy přináší. Těch je ale fakt strašně moc, takže si projedeme jen ty nejznámější, jejich dílka jsou k sehnání i u nás v našem jazyčisku. Je potřeba se v nich alespoň nějak orientovat.

DC Comics
  Vydavatelství starý jak Metuzalém nám poprvé přineslo žánr superhero. Nabízí akční podívaný plný bitev s velkýma příšerama a nezničitelnýma drsňákama v příbězích Supermana, temný detektivní příběhy plný zrůdných záporáků v comicsech s Batmanem, přináší nám prsatou amazonku s dary od bohů jménem Wonder Woman, chytlavý dobrodružství vesmírnýho strážce Green Lanterna, dál je tam Aquaman, Cyborg, Lobo a fůra a fůra dalších. DC svý příběhy smolí tak, že působí vážně (kromě Loba), často smrdí detektivkou, mají nějakou hlubokou myšlenku se spletitýma příběhovýma výkyvama a jsou takový jakoby dospělejší. Neduhem je asi to, že občas se z takovýho příběhu vypaří logika. Ale je na každým, aby posoudil sám. Ještě jedna věc. Má to sice každý vydavatelství, ale DC je na to specialista. Jedná se o jakousi zašmodrchanost universa. Příběhy postav a týmů jsou už tak propletený a tak roztahaný, že se v nich ani prase nevyzná a dost čtiva spoléhá na to, že čtenář bude vědět o co kráčí. Takže nováčkovi může jít z některých knih hlava kolem a bude na to koukat jak bacil na lékárnu. Proto DC udělalo v roce 2011 restart dvaapadesáti sérií, kdy příběhy začínají od začátku v novým kabátě, takže si čtenář může vychutnat počteníčko bez toho, aby musel znát universum nazpaměť. Tenhle restart dostal název The New 52 a u nás pomalu vychází jedno dílko za druhým.

Marvel
Tady myslím netřeba nějak moc představovat. Spider-Man, Fantastic Four, Daredevil, Ghost Rider, Captain America, X-Men,... To zná snad každej, kdo ke komiksu někdy aspoň přičichl. Marvelácký komiksy jsou plný krvavých bitek, našlápnutých akcí, velkých bojů s obříma a mocnýma záporákama, ale zároveň se snaží hrdiny co nejvíc civilizovat, takže se stává, že v comicsu o Iron Manovi se na 80 stránkách ze sta rozebírají obchodní aktivity Tonyho Starka, nebo v Daredevilovi probíhá na dvaadvaceti stránkách soudní proces (vyslýchání obžaloby, předvolávání svědků, prostě soud se vším všudy). Což ale nemusí být špatně, pro spoustu lidí je pohled do běžnýho civilního života hrdinů příjemnou záležitostí a mně to ve finále taky nevadí. Marvel je prostě dobrý čtení, ale podle mě ty nejlepší věci začínají rokem 2000 a výš.

Image
Image Comics je vydavatelství, který vzniklo fůzí více nezávislých vydavatelství a přišel tak na svět tak trošičku kolos. Image vydává pár comicsů pod samostatnou značkou, ale jinak se dělí na pět odnoží. Těmi jsou Shadowline (Shadowhawk, Xenoholics, Rat Queens, Peter Panzerfaust,...), Silverline (komiksy pro děti, jako třeba PX!, Bruce the Little Blue Spruce, Evil & Malice Save the World,...), Skybound (Invincible, The Walking Dead, Super Dinosaur, The Infinite, Thief of Thieves,...), Todd McFarlane (Haunt, Spawn, Sam & Twitch,...) a Top Cow (Witchblade, Darkness, Cyberforce, Rising Stars, Wanted,...).
Každá odnož je specialista na něco jinýho. Shadowline je takovej myšmaš zábavných čtení, fakt spíš na pobavení. Silverline je pro dětský publikum jak vyšitý. Skybound má zas dobrodružství a survivaly, Todd McFarlane hororový, mrazivý bubákoviny a Top Cow rozšoupnutý týmovky, akční řežby, sci-fi vodvazy. 
  Čtení je to všeho všudy celkem dost kvalitní, nápaditý, originální, ale řezničiny od Top Cow nebo Todd McFarlane bych nedával do ruky dětičkám.

Dark Horse
  Tak tady jsme taky u legendy. Snad každej ví, o koho se jedná, když se řekne Hellboy, nebo minimálně většina fantasy bláznů bude znát počin 300: Bitva u Thermopyl
  Dark Horse si libujou v takových těch retro typech superhrdinů (The Black Beetle, Captain Midnight, nebo Sledge-Hammer), ale přináší nám i většinu filmových komiksů a komiksů podle her (Star Wars, Terminator, Vetřelci, Mass Effect,...). Taky díky nim máme možnost si přečíst komiksy Conana nebo Avatara (není to ten Avatar od Camerona, v ČR film podle tohoto dílka vyšel pod názvem Poslední vládce větru). Ale asi nejznámější počiny Dark Horse jsou zmiňovanej Hellboy, Maska,  Sin City nebo Solomon Kane.
I tituly od Dark Horse u nás vychází, ale o věcech vycházejících u nás chci sesmolit jinej článek. Dark Horse má příběhy rozmanitý. Od hororově laděných Hellboyových detektivek, přes ulítlej humor Masky, až po válečnej běs v 300. 

IDW
  Svéráznej fízl Judge Dredd, kterej nechodí pro bouchačku daleko, je původně hrdina stejnojmennýho komiksu, kterej vydávalo vydavatelství Rebellion pro časopis 2000 AD. Teď má tohoto panáčka pod křídly skvělý vydavatelství IDW Publishing. Ale to není všechno od IDW, co byste mohli znát. Vězte například, že horor 30 dní dlouhá noc je podle komiksu od IDW. Další komiksy vám asi taky něco řeknou, třeba želví nijové Teenage Mutant Ninja Turtles, G.I.Joe nebo Doctor Who

Taky toho mají dost z filmu. Třeba Star Trek, Godzilla nebo Ghostbusters. Asi nejvíc od IDW frčí Tranformers a vynikající, úžasný komiks Locke & Key, kterej v ČR vychází pod názvem Zámek a klíč.
  Věci od IDW jsou, dá se říct, průměrný. 30 dní dlouhá noc není špatná věc, Locke & Key je výborná záležitost, kterou můžu každýmu doporučit.

Vertigo
  Tihle kulišáci mají na kontě fůru vynikajících komiksů, který jsou ale vesměs pouze pro dospělý. Sprostý slova, obnažený pytlovitý obyvatelstvo dámských hrudních košíčků, střelný, tupý i ostrý zbraně, mozky na zdech, mozky v kanálech, mozky na stolech, mozky na talířích, krev, brutalita, ale taky originální a poutavý příběhy.
  Vertigo spadá pod DC Comics, takže si jejich postavy dost často vypůjčuje třeba Batman nebo ... vlastně kdokoliv. Příběhy od Vertiga jsou ovšem většinou tak peckově napsaný, že už by se některý daly považovat spíš za umělecký dílo než comics. Příkladem budiž třeba Swamp Thing (u nás pod jménem Bažináč), což je ucelenej příběh o monstru z bažin, který prožívá lásku a stává se mocným elementálem matičky přírody. Další perla je Hellblazer, to jsou příběhy silnýho kuřáka Johna Constantina, kterej umí spoustu podivnejch věcí a má nějaký čachry s peklem. Úžasná záležitost je třbeba Preacher o knězi, kterej je spíš pekelnej vyvrhel, jeho upírským kámošovi a jeho nadržené rajdě. Těch skvělých jsou mraky! Transmetropolitan, Sandman od Neila Gaimana, Lucifer, velmi oblíbený jsou Mýty (Fables), skvělý čtení je Americký upír. Z těch, co u nás nevychází, jsou to Wake, Astro City, Hinterkind a spousta dalších. Vertigo vydává bombastický čtivo, ale teda spousta věcí není nic pro lidi se slabším žaludkem.

WildStorm
  Tohle vydavatelství už od roku 2010 neexistuje, ale musím ho sem dát, protože je podle mě jedno z nejlepších a jeho komiksy máte možnost číst i dnes. WildStorm vznikli v roce 1992 a název dostalo podle dvou týmovek, který začalo vydávat. Byli to skvělí WildC.A.T.S. a peckoví Stormwatch

  Později začali vydávat další a další pecky. Gen13, Wetworks, The Authority, Deathblow, Midnighter, Welcome to Tranquility, u nás vyšla skvělá a drsná Banda (The Boys) a Planetary, což je něco na způsob Akt X, akorát partička, co jde po stopách záhadných událostí, oplývá speciálními schopnostmi. Ani o jedné věci, kterou jsem tady jmenoval, nemůžu říct, že by nebyla dobrá. Potom, v roce 1999 se z WildStorm stal imprint DC Comics a mám pocit, že to začalo jít pomalu do háje. Například poslední příběhy Stormwatch jsou jeden velkej kýbl nudy a nepomohlo ani to, když k nim přibyla oblíbená postava DC jménem Martian Manhunter. V roce  2010 vydavatelství DC Comics, pod který WildStorm spadal, naznalo, že WildStorm rozpustí, zruší, jeho postavy si nechá a občas je v budoucnu použije. Tím tohle vydavatelství zaniklo. Ještě během fungování si sérii Banda (The Boys) převzalo vydavatelství Dynamite Entertainment, takže tahle sérka vychází dál u nich.

Dynamite
  Možná jste nějakej ten rok, dva zpátky zaregistrovali v kinech film Green Hornet (Zelený sršeň). To je film podle slavnýho komiksu od Dynamite Entertainment. Ten vydává hodně dobrejch pecek. Namátkou třeba příběhy piráta jménem Blackbeard, svůdná a nebezpečná Miss Fury, ostrej hoch s přezdívkou Shadow, šílenost s křečky bojovníky s názvem Hamsters, povedený postapo After Earth (nedávno podle toho vnikl stejnojmennej film), Pulse of Power, Bionic Woman a tak dál.
  Sem tam taky nějaká filmová věcička, třeba Army of Darkness. I u nás můžeme číst v češtině něco od Dynamite. Sérii Banda, kterou původně vydávalo vydavatelství WildStorm. Celkově jsou věci od Dynamite dobře čtivý, pěkně nakreslený a s krásně promyšlenými příběhy. Sice jsou ti hrdinové ve většině případů taky takový retro style, ale to může spoustě z vás hezky sednout.


No ... to bychom měli aspoň pár těch zásadních vydavatelství, tak se zatím, nováčci, zorientujte, nalaďte se na to, co by se vám mohlo líbit a příště si řekneme, jaký komiksy vychází u nás v ČR, kdo je vydává a kde je můžeme koupit. 

Žádné komentáře:

Okomentovat