úterý 18. února 2014

Začínám s comicsem #2: Comicsy u nás

  První díl seriálu Začínám s comicsem jest ZDE

  Jak jsme si řekli minule, i u nás vycházejí světový komiksy v češtině. Takže i čtenáři angličtinou nepolíbení si můžou hezky porochnit v příbězích svých oblíbených hrdinů. Máme tu u nás několik nakladatelství, který nám komiksy servírujou a taky máme fůru kšeftů, kde komiksy koupit. Pojďme na ně.




  Nejdřív se podíváme na nakladatelství, který nám tyhle pecky překládají do češtiny a posunujou do prodejen.

CREW

  Tihle hoši jedou v komiksech ze všech nejdýl. Jsou to u nás takoví průkopníci, díky kterým se během otřepávání se po komunistickým režimu mohl člověk dostat k médiu zvaným komiks (nebo comics, čeština povoluje oba tvary ... jenom ne proboha comix nebo komix). CREW nám přináší takovou všehochuť žánrů ve vydaných komiksech, ale hlavně pravidelně vycházející časopis s názvem CREW, kde jsou ochutnávky ze světových komiksových sérií.
Časopis CREW od CREW :)
  
  Mimo tento magazín tohle nakladatelství ještě vydává komisové knihy. A to od superhrdinských, přes detektivky a trillery, až po japonská manga nebo stripy, či věci pro mladší publikum. Já bych zmínil například vynikající komiksovou sérii Hellblazer od Briana Azzarella (jsou to příběhy okultisty Johna Constantina, kterýho ve filmu Constantine ztvárnil Keanu Reaves), nebo Batman od Scotta Snydera, což je jedna z nejlepších batmanovských sérií vůbec (u nás zatím vyšly knihy Soví tribunál, Soví město a letos v listopadu má vyjít Smrt rodiny). Taky by se mělo vědět o pravidelně vycházející sérii Ultimate Spider-Man a spol, která je ted u třináctýho dílu, nebo pecková záležitost Živí mrtví, u které nám už tu vyšlo devět knih. Nebojte, je to mnohem lepší než ten seriál, co podle toho natočili :) Pokud chcete vědět, co dalšího CREW vydává, mrkněte na jejich stránkách do sekcí Vydali jsme a Připravujeme.

BB/art

  Tohle nakladatelství je asi největší ze všech dosud i později jmenovaných. Vydává jak klasický psaný knihy, tak komiksy. Co se komiksů týče, má, co do počtu čtiva ročně, největší objem produkce ze všech českých nakladatelství.  BB/art se specializuje nejvíc na věci od DC Comics a jejich přidruženýho vydavatelství Vertigo, ale samozřejmě mají na kontě i jiný vydavatelství. Jejich brožovaný komiksy jsou velmi kvalitně provedený, stejně tak ty vázaný.

Action Comics 2: Neprůstřelný
  BB/art byli první, kdo dostal komiksy na pulty knihkupectví. Do té doby se daly sehnat jen ve specializovaných kšeftech. Vydali fůru Supermanů (zrovna u nich jedou New 52 série Action Comics a Superman, chystají mimo jiné i perfektní sérii od Scotta Snydera s názvem Superman Unchained), Batmanů (teď u nich zrovna jedou série Detective Comics a Temný rytíř), taky mstící se vraždící mašina Punisher, ujetej týpek s rentgenovým zrakem, uměním číst myšlenky a kvérama, kterej loví superhrdiny a říká si Hitman, naprosto úžasný čtení Preacher, strašidelný a napínavý scénky najdete v komiksu Americký upír a tak dál a tak dál.

Comics Centrum

  Další z těch velikých. Comics Centrum si dává záležet na kvalitě provedení svých vydávaných komiksů. Přináší nám toho celkem hodně, ale asi nejvíc je třeba zmínit sérii Hellboy, kterej už má v češtině osm knih a prej se připravuje devátá, Zámek a klíč, což je obrovsky skvělý čtivo (zatím u nás dvě knihy), teď vyšel dotisk knihy 300: Bitva u Thermopyl, dál Ú.P.V.O. (v originále B.P.R.D.), což jsou příběhy tlupy, jejíž součástí býval Hellboy, trhák Sin City, nebo temná řežba Solomon Kane.
Hellboy 8: Temnota vábí
Takže vidíme, že ze všeho nejvíc se Comics Centrum soustředí na vydavatelství Dark Horse. Bohužel, Comics Centrum je hrozně přísné na prodeje, takže když jsou u některýho titulu slabý, tak sérii stopnou klidně i po prvním čísle. Jen tajně doufám, že bude další Solomon Kane a další Conan. U těchto dvou by mě dost mrzelo, kdyby přestaly vycházet. 
Ještě je třeba říct, že Comics Centrum má podle mě nejhezčí e-shop. Můžete si tam u každýho titulu prolistovat několik prvních stránek. Takhle, u ostatních e-shopů samozřejmě máte většinou taky možnost prvních pár stránek vidět, ale rozhodně ne u všech titulů a už vůbec ne tolik stránek, jak je tomu u Comics Centra. Nevýhodou je, že u nich chybí nějakej přesnější ediční plán, takže se jen těžko dozvíme, co kdy dalšího vyjde.

Netopejr

  Netopejr s komiksy stagnuje a nic už z něj neleze. Vydal nějaký věci, který už se dneska blbě shání (třeba třídílnou knihu o keltským zabijákovi Sláine: Rohatý bůh), ale jinak nic moc. Dřív vydávali komiksy Mýty (v originále Fables) a Lucifer, obojí od vydavatelství Vertigo, ale jejich vydávání od nich převzala CREW.
Sám jsem ještě nečetl, ale prej je celkem dobrý počtení komiks Space Trashers a prej se dá i Torpedo. Co je ale vynikající záležitost, a to jsem osobně četl, je komiksová verze knihy Stráže! Stráže!, tedy Úžasná Zeměplocha od Terryho Pratchetta. Minimálně tu bych vám doporučil zakoupit a přečíst.





RandO

Je to nový, mladičký nakladatelství. Na kontě mají zatím jen výbornej komiks Noci s Desdemondou, u kterýho se každou chvíli dočkáme druhé knihy, a nepříliš povedenou věc jménem E.V.A.: Kroniky z podzemí. Tento titul napsal a nakreslil známej kreslíř Marco Turini (Artifacts, Cyberforce, Squadron Supreme, Marvel Comics Present, Batman: Legends of the Dark Knight), kterej je, jakožto manžel šéfredaktorky, člen týmu RandO. Vize a cíle má toto nakladatelství zajímavý, takže jim musíme držet palce.

-----------------------------------------------------------------------------------

To by byl výčet těch, co jsou největší a nejplodnější. Ještě tu pak máme například Egmont s komiksy pro děti a po sešitech vycházejícím Star Wars magazín, nebo třeba Sýpka s další trochou titulů.
Za zmínku stojí taky stařičký a legendární nakladatelství Albatros, který nám taky servíruje několik komiksů, menší nakladatelství Labyrint a v neposlední řadě taky Zoner Press, kteří se soustředí hlavně na japonská manga, a Aldente a jejich komiksový šílenosti.

No a kde si takový komiksy koupit?
Buďto přímo v e-shopech samotných nakladatelství, nebo v různých specializovaných obchodech a knihkupectvích. V Praze je to například Comicspoint, nebo Seqoy patřící nakladatelství CREW. V Brně je obchod Nerdi, ve Svitavech oblíbenej Minotaur. Objednávat si samozřejmě můžete z kterýhokoliv, protože to nejsou jen kamenný prodejny, ale taky e-shopy.
Další možností jsou různý knihkupectví. Celkem velkej výběr komiksů mívají třeba Knihy Dobrovský nebo Knihcentrum.

Na Slovensku je to velmi oblíbenej kšeft Brloh, či Komiksový raj. Komiksy se dají koupit i na Funtastic, nebo taky v některých knihkupectvích, jako například v Panta Rhei.

Kdyby si někdo nevěděl rady, kterej komiks patří ke komu, může se podívat do největší české komiksové databáze (jsou tam jen komiksy, který vyšly v češtině) Comics DB nebo se zaregistrovat a optat se na největším československým komiksovým fóru Kocogel.
Vždycky, když budu psát o komiksech, který vychází v češtině, přiřadím k článku štítek V češtině. Takže na hlavní stránce napravo si mezi štítkama najdete tenhle, kliknete a objeví se vám všechny články označený tímhle štítkem.

No, snad jsem na nic nezapomněl. Tak můžete v klidu brouzdat e-shopy a stránkami našich nakladatelství a pomalu si brousit zuby na něco, co by vám sedlo. Příště si projedeme komiksový autory.

2 komentáře:

  1. Nemělo by se však zapomínat na komiksy českých autorů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady by asi lidem něco řeklo jen jméno Saudek :/

      Vymazat