pondělí 6. října 2014

Thor je ženská, Lobo diskouš, Helheim je svým pánem a šimpanz detektivem. Co týden dal.

  Já vím, že shrnutí týdne se dělá v neděli, ale já nemám v neděli čas smolit nesmysly. Takže se až dneska poohlídnu za tím, co nám přinesl minulej týden. Přišly totiž nějaký nový věci a člověk se nestačí divit, co mu všechno vydavatelé valí do lebky. Prostě se vydavatelští giganti pouští do velkých změn, aby vnesli do světa komiksu a do svých peněženek trochu svěžího vánku. Nuže, projedeme si to.






Thor je baba! Teď musí Avengers chodit z hospody včas!

  Ano ano. O tom, že má Marvel v plánu udělat z Thora ženštinu, se ví už nějakou dobu. Teď však už víme, jak to dopadlo. Už tak je celej svět vikingské mytologie v Marvel universu doplácanej a rozmatlanej, a teď ještě tohle? Thor je přece přímo jméno toho chlapíka, není to název nějaké pozice, aby ho tam někdo mohl nahradit. Není to ekvivalent slova plukovník, nebo frézař. Je to jméno. Jak může ženská převzít jméno Odinova syna? Tyhle otázky si kladli všichni komiksoví nadšenci, přičemž mlátili hlavama o stůl internetové kavárny. Na druhou stranu se ale zároveň uklidňovali tím, že to bude psát Jason Aaron, což je jeden z nejlepších komiksových scenáristů současnosti a že on to nějak vymyslí a bude to dobrý. Tomu se říká znouzectnost - z totálně blbýho nápadu vlastně udělají nápad hrozně dobrej, aby se ukonejšili a neskončili na otomanu nějakýho lacinýho psychiatra.
Obálka prvního čísla.
"Jsem mocná Thorka, bohyně
hromu!"
  Marvel poslední dobou s těma změnama vůbec nějak perlí. Wolverina nechá zakalit (umřít), chystá se stopnout Fantastic Four, Captain America bude afroameričan Samuel Wilson, dříve známej jako Falcon, a podoba Avengers se diametrálně změní. A o čem je novej Thor?
  Jason Aaron je sice opravdu jedna ze špiček komiksovýho autorství, ale některý blbý nápady nezachrání ani to. Příběh. Největším nepřítelem Asgardu je, kromě zrádnýho Lokiho a obrů, velkej čaroděj a král temných elfů Malekith (pravděpodobně inspirován velkým čarodějem a králem temných elfů Malekithem ze světa stolní hry Warhammer ... apoň to jméno mu mohli dát jiný). Ten má obrovitánskej lub a věčně za ním něco má. Z mořskýho dna na svět putuje banda obrů a velkej zachránce Thor nahoře v Asgardu plače nad tím, že mu nejde zvednout kladivo. Nejvíc jsem se plesknul do čela, když se na panelu objevila nápověda co se bude asi dít dál. Prostě pohled na kladivo Mjolnir zblízka, kde byl na něm vidět nápis "Ten, kdo unese tohle kladivo, má sílu Thora."
Takhle bude vypadat jádro Avengers.
 Působí to, jako kdyby opravdu z jména Thor udělali hodnost a kdo zvedne kladivo, bude Thorem. Překrásný. Taky je komický, jak se tam nahoře snaží zvednout Mjolnir i ostatní, nejvíc Odin. Chvilku jsem myslel, že čtu pohádku O veliké řepě. Táhli, táhli a nevytáhli. Jenže co teď? Malekith, obři, Thor už teda není Thor... Co budeme dělat? Náhle se zničehonic objeví znovu pohled na instrukční nápis na Mjolniru, kterej v mžiku zvedne nad hlavu krásná princezna v naleštěné přilbici. Konec prvního čísla a velkej potlesk Marvelu. Sorráč, ale s tímhle bahnem nenadělá nic ani takový eso, jako je Aaron. Fuj.


Novej Lobo zabil starýho Loba, páč nebyl Lobo... po cestě z diskotéky.

  Každá postava si projde změnou. Některý i několikrát. A už bylo načase změnit i Loba. Když se tahle figurka poprvé objevila v komiksu Omega Men, psal se rok 1983, takže vypadal jako tehdejší diskoušek. Taková ta na hrnec ostříhaná bukvička v elasťákové soupravě. Mohl hrát Osvalda ve filmu Lucie postrach ulice. Měl tam svůj debut, coby lovec lidí a k dispozici měl jen šestirannej bubínkáč, kterej měl nad hlavní ještě jednu menší, aby působil strašlivě futuristicky. A protože Omega Men byla nebetyčná kravina, byl i Lobo trapas, ale lidi začal zajímat, poněvadž byl z celýho komiksu asi jediná věc, u které se člověk nenadavoval.
Vlevo Lobo při svým debutu v
Omega Men, vpravo Velkej šéf
jak ho známe.
  Pak začal frčet rock a mašiny, takže Lobáka změnili na Velkýho šéfa. Svalnatej motorkář v metalových hadrech. Někteří ortodoxní komiksáci ho nemají rádi, protože je podle nich "rádoby drsnej antihrdina", avšak to je mýlka. On je komediální postavička. Je to nesmyslně přeboostovaná gorila v přehnaně krvavých a vtipně komentovaných scénách. Například hláška "On zabil i Santa Clause. Zjistilo se, že to jeho nošení dárků a Vánoce jsou jen zástěrka pro jeho tajný kšefty, tak najali Loba, aby ho sejmul. Bitka to byla tvrdá a dlouhá, protože se ukázalo, že je ten parchant Santa docela frajer s kudlou, nakonec ale dědek zaklepal bačkorama," nelze brát vážně, to musí uznat každej.
  No jo, jenže New 52 je éra velkých změn a DC Comics se změn nebojí. Potřebujeme celýho novýho Loba, řekli si. Najali na to dalšího kvalitního scenáristu jménem Cullen Bunn a můžeme to roztočit.
  Minulej týden vyšlo první číslo novýho Loba a recenze tady byly celkem kladný. Já kladně hodnotit nemůžu a řeknu vám proč. Začátek příběhu se starým Lobem byl hodnocenej jako originální. To možná jo, ale nemusel to být tak hr. "Ty nejseš Lobo, to já jsem celou dobu Lobo, vzal jsi mi život i zásluhy, zhebni!" a hotovo. To zabralo jednu stránku a na další už se novej Lobo probouzí ve své měkké posteli, kdy se mu zdálo o Czarnii, kde byl zamilovanej do ženy krále a maloval jí obraz, a dostává první úkol. Že teď vypadá jak nějakej assassín nebo ninja, to jsem ještě rozdejchal, ale že klasickej Lobákův humor nahradili nějakou přes zuby proceděnou trochu vtipnou hláškou dvakrát za celej sešit, to je špaténka. Seriózní mladík.
Novej Lobo
obálka prvního čísla
  Co dělalo Loba Lobem bylo to, že to byla úplná šílenost. Něco úplně jinýho než na co jsou lidi zvyklí. Bylo to něco originálního, odvázanýho a ujetýho. Lobo byl vyjímečnej a trčel z řady právě proto, že to byl dement, kterej všechno trhá na kusy, ale přitom to působilo jako Žhavé výstřely s admirálem Bensonem. To mu teď všechno vzali. Když jsem četl novýho Loba, přišlo mi to, jako bych četl třeba Deathstroka, akorát měl jinej skin. Prostě Lobo spadl do řady milionu ostatních komiksů, který už tu byly tisíckrát. Říkám mu černej Deathstroke.
  Mimochodem, ti, co říkají, že Lobo vypadal jak teplouš, protože byl v koženým jak z Modré ústřice (to je teď populární říkat... vždycky, když vidím nějakýho gaye, rozhodně a nutně je oblečenej v kůži), uvědomte si, že ještě nedávno to bylo drsňácký. Teď je drsňáckej rovnej kšilt, vytahaný kalhoty a rapování textů o hromadách peněz a drahých autech, tak se přizpůsobil i novej vzhled Loba.

Nemrtvá hromada svalů a železa venčí svou čivavu.

  Stejně jako novýho Loba, píše i Helheima pan Cullen Bunn. První příběh měl šest čísel, později vyšel v jedné knize. Bylo to dobrý, psal jsem to tom TADYK. Mělo to otevřenej konec, takže mi bylo jasný, že časem přijde pokračování. Po nějaké době se tak opravdu stalo. Je tady další řada s názvem Brides of Helheim. Nebylo by to špatný čtení, kdyby se z Hellheima nestal jakejsi dětinskej druid nebo co.
Brides of Helheim
obálka prvního čísla
  Začíná to dvěma děckama, klukem a holkou, co hledají draughra, o kterým toho tolik slyšely, aby jim pomohl zabít škaredou bestii. Co čert nechtěl, zrovna na něho v lese narazí, jak venčí svou smečku psů. Přátelsky se s nima domluví a vezme je s sebou do své vesnice, kde už ho očekává jeho paní, čarodějka  Kadlin. Té se děcka a jejich problémy vůbec nelíbí, ale Helheim se jí vzpříčí a vydá se na truc s děckama do divočiny ulovit velikýho medvídka. Kadlin si vzdychne a vleze do chajdy, kde čarodějky Bera a Groa něco klohní v kotli. A už spolu začnou Helheimovi plánovat velký dobrodružství.
  No já nevím, v první sérii byl Helheim nemrtvá loutka posešívaná ze zbytků těl poražených nepřátel, která byla otrokem svojí čarodějky. Ta ho posílala kosit protivníky. Tady to spíš vypadá, že je to uvědomělej mladík posešívanej z těl modelek a modeláků, kterej chodí se psem na houby a jako drzej fracek odmlouvá mamince a uteče z domu s dvěma malýma kamarádama, aby dal mamině najevo, že není žádnej její ňuňánek. Uvidíme jak to bude v dalším čísle.


Jste na něco krátcí? Objednejte si našeho šimpanze ještě dnes!

  Když vyšla na konzole hra Injustice: Gods Among Us, muselo přijít něco k tomu, coby reakce. Takže komiksová řada stejnýho jména. Říkal jsem si, jaká to bude konina, ale po pár číslech jsem zjistil, že je to asi nejlepší věc, která teď z DC Comics leze. Superhrdinové se mezi sebou mlátili už v několika příbězích, ale tady je to teda eňo ňůňo. Je to drsný dílko, dobře napsaný, dobře nakreslený, líbí se mi to. Sice to jedno číslo uteče hrozně rychle a nestihne se tam toho zas tolik stát, ale taky stojí dvacku.
Injustice: Year Three
obálka prvního čísla
  Pak vyšel annual, kde se Harley Quinn mlátí s Lobem a odstartovala druhá řada s názvem Year Two. Objevili se noví hrdinové i noví padouši a nabralo to celý ještě větší obrátky. Teda řeknu vám, když se Superman spojí se Sinestrem, je to fakt hukot. Půlka hrdinů padla, půlka padouchů taky a atmosféra potemněla. Pak přišel annual a minulej týden odstartovala další řada.
  Docela mě potěšilo, že se v prvním čísle Injustice: Year Three objevil můj oblíbenec John Constantine. Ovšem pak mě zas srazilo do kolen, když se tam objevil Detective Chimp. To je mluvící šimpanz oblečenej jako Sherlock Holmes. Objevil se poprvé v roce 1952 v komiksu Adventures of Rex the Wonder Dog a podle názvu si asi umíte představit, co že to bylo za komiks a co že je Chimp za postavičku. Proč, sakra, cpou do seriózního komiksu s temnou atmoškou něco takovýho? Mně to tam přijde debilní a ještě když se snaží z Chimpa udělat vážnou osobu, působí to ještě debilněji.
  "Když něco nevíš, zeptej se Constantina. Když ani ten neví, pokecej s šimpanzem."
Docela to srazilo celý první číslo, který začínalo celkem slibně.


Já si myslím, že co se komiksů týče, byl to velmi produktivní týden, ačkoliv mi to všechno jde proti srsti. Ale tak zkuste něco z toho, třeba to zrovna vám sedne.

Žádné komentáře:

Okomentovat