pátek 5. prosince 2014

Co zoufale chybí na českým trhu?

  Česká komiksová nakladatelství nám tu překládají samý kvalitní kousky. Ale při tom množství všeho možnýho, co zaplavuje svět, nemají šanci ukojit hlad českých komiksáků úplně. A tak tady holt prostě sem tam něco schází a čtenáři po tom křičí jak splašený polnice. Takže, co opravdu trestuhodně chybí na českým trhu?




Deadpool

Marvel

  Tahle figurka je hrozně oblíbená i u lidí, kteří nečetli ani jeden její příběh. Ona sama postava je totiž tak kůůl, že to ani není třeba. Co je Deadpool zač? 
Tom Sawyer: S Deadpoolem
na rybách
  Wolverine má fajn schopnost. Umí se hrozně rychle uzdravovat. Když mu třeba zlomíte zadek, nebo vykloubíte hlavu, do pár vteřin už kolem vás hopsá zdravej jak řípa a chce lízátko za to, že neplakal. To vrtalo šiškou jedněm hlavounům, kteří chtěli onen gen, kterej za to u Wolverina mohl, vylepšit na maximální úroveň. Jenže každej testovací subjekt, kterej tuto vylepšenou schopnost vyfasoval, po chvíli prdnul na desku (zemřel). Gen byl tak vyvinutej, že tělo úplně strávil. Prostě se tělo hojilo i když bylo zdravý a přehojilo se k smrti. Jedinej, komu se nic nestalo byl jistej Wade Wilson. Měl totiž rak'n'roll (rakovinu) jak bizon, což mu pořád rozežíralo tkáň, takže gen může donekonečna léčit a hojit a nedojde k smrti subjektu. No, teda, nic se mu nestalo ... vlastně trochu stalo. Tohle všechno má za následek to, že je Deadpool (jak se mu začalo říkat) hrozně hnusnej a úplně šáhlej.
  To znamená, že je to hláškař, srandista, zabiják a vlastně všechno možný. Před nějakou kratší dobou vyšla ještě počítačová hra a lidi by se tu po Deadpoolovi potrhali. Zkusíme čekat, třeba ho tu někdo časem vydá...

StormWatch/The Authority

WildStorm

  No dobře, když začaly příběhy Stormwatch u Wildstormu (tehdy ještě imprint Image Comics) vycházet, bylo to takový vyblitý. Myšlenka dobrá, kresba pekelná, ale příběh tak maličko nuda. Jinýmy slovy nuda jak prase. Pak ale přijel na černým, síru prskajícím poníkovi rytíř spasitel, zapíchl do Stormwatch svůj ohnivej (ne od slova ohnívat) meč a zvolal: "Konec těmto ďáblům, jenž kýblem nudy polévají vystrašené matky i hladové stařešiny. Přijdou noví a dobudou svět. Tak pravím já, princ Warren Ellis z Británistánu!"
The Authority
  A jak řekl, tak princ Ellis udělal. Vzal Stormwatch, celý to překopal a stala se z toho naprosto grandiózní týmovka, vedle které je Justice League jen pšouk lehce povařenej v papiňáku. Jenže mladej Warren chtěl víc. Už ho nebavilo psát něčí něco pro někoho, tak se rozhodl půlku Stormwatch pozabíjet a ze zbytku (z těch postav, který vymyslel přímo on) udělat novej, čistě jeho tým. Když jsou Stormwatch ve věčných lovištích, musí Zemi chránit "Vyšší autorita." Takže se zrodila věc jménem The Authority a dala světu "superhrdinskej tým," jakej tu ještě nebyl. Vystřídaly se na něm taková jména, jako Ellis, Millar, Morrison, Azzarello, Ennis, Brubaker, nebo Abnett. Pak jak WildStorm zanikl a všechny postavy si nechali kluci a holky z DC Comics (a tím je poslali do sraček), přestali The Authority existovat, protože zabíjení protivníků (občas dost nevkusným způsobem - Midnighter a Doctor, dívám se převážně vaším směrem), sexuální narážky, závislosti některých členů na tvrdých drogách a vůbec všechny ty dospělý záležitosti pro dospělý publikum, se u DC moc nenosí. Takže v rámci New 52 zrestartovali StormWatch, udělali z nich mix starých Stormwatch a The Authority, přidali k nim Martian Manhuntera a Loba a nalepili na to pomyslnou cedulku "radši to ani nečtěte".
  Od prvních Stormwatch Warrena Ellise, až po poslední The Authority Dana Abnetta, to je to, co tady chybí. Dospělá týmovka bez servítků.

Witchblade/Darkness

Image Comics - Top Cow

  Když už jsme se u The Authority a starých Stormwatch bavili o dospělým publiku, trochu u toho zůstaneme. Zajděte na nějakej e-shop, jen tak z hecu si tam kupte za tři litry compendium Witchblade a chvíli na to čumte. Zjistíte, že i přesto, že je to pět set let starej komiks, vypadá po vizuální stránce mnohem líp, jak většina komiksů, co vychází teď. Pak se do toho začtěte a zjistíte, že je to i po stránce děje mnohem lepší, jak spousta komiksů, co vychází teď. To celý od začátku opakujte i s Darknessem. 
Witchblade a kolem ní
Darkness a jeho poskoci
  Pokud by tady měla vyjít Witchblade, musel by vyjít i Darkness. A naopak. Ti dva jsou totiž ještě víc propletení a propojení, než Matúš Pagáč a Jura Klásek ze seriálu Slovácko sa nesúdí. A proč by to tady mělo být? Protože je to kult! Když se řekne slovo comics, vyjede Spider-Man, Batman a hned za nima jeden z těchto dvou. Je to legenda z luhů a hájů tohoto vydavatelství, kterou tady nikdo ještě nevydal. Vlastně vydal. Kdysi tady v něčem vyšel krátkej crossover Witchblade/Tomb Raider a nakladatelství Calibre Publishing (dnešní Comics Centrum) kdysi dávno vydali první knihu Darknesse. Toť vše. Já si myslím, že by se tady po tom lidi utloukli, jen co by zjistili, co je to zač.


Spawn

Image Comics - Todd McFarlane


  Je to hrozná břečka a ukrutná nuda, ale lidi by to tady hrozně chtěli (protože to nikdy nečetli). Kdyby to někdo vydal, bylo by to druhej den vyprodaný, ale dva dny na to už by toho byly plný bazary a levný knihy. Nazdar.


Čtenáři

Fakulta české literatury a komparatistiky

   To je to, co chybí nejvíc, milé děti. Strýček soudruh Komanč Veliký tady vládl pevnou rukou moc dlouho. A tak, zatímco všude ve světě byl komiks běžná věc, zde jej soudruh Komanč nestrpěl, protože šlo o imperialistickou taktickou zbraň, která by se v účinnosti mohla měřit i s takovými záškodníky, jako je třeba mandelinka. 
  Pak jsme se oklepali, soudruh Komanč šel zatím na kafe, dokud jeho vláda nepřijde někdy po roce 2014 zpátky k žezlu a my už můžeme vesele komiksit. Jenže lidé jsou tady oproti světu stále o tu dobu strýcovy vlády trochu zbrždění, takže mnohdy ani neví, co to komiks vlastně je. A nejen komiks, ale všechno! Takže tu stále převládají myšlenky, jako že je Amerika zlý satanáš, tetování je pro kriminálníky, komiksy pro děcka a rocková muzika, či dlouhý vlasy pro feťáky. 
 No jo, když on tu tehdy byl jen Čtyřlístek a Rychlý šípy, tak to je jasný. Ale že jsou komiksy i detektivky, horory, porna atd., to už nikdo z oněch lidí neví. Můj známý mi řekl, že čtu komiksy jak patnáctiletej parchant. Tak jsem mu ukázal pár stránek komiksu Hellblazer a zeptal se ho, jestli by tohle dal číst patnáctiletýmu klukovi. Tak jen polknul a řekl: "No dobře, je to masakr, ale je to furt komiks!" Zeptal jsem se ho, jakej je teda rozdíl mezi komiksem a jiným médiem? Jakej je rozdíl mezi tím, když si přečtu knížku, když si přečtu komiks, když si poslechnu audioknihu, nebo když si pustím DVDčko s filmem? Pan "komiksyjsouproděti" neodpověděl a šel se dodívat na Kriminálku Miami, která dospělostí jen kvete.
 Pokud z tohoto opičího stádia obyvatelstvo Československa nevyroste, bude tady pro komiksy pořád málo čtenářů a všechno to, co je nad tímto bodem, možná ani neuvidíme. 

Žádné komentáře:

Okomentovat