středa 11. března 2015

Týmová práce #2: Marvel Family

  Chviličku po tom, co nám DC Comics představilo první týmovku ve světě komiksů, přišlo jiný vydavatelství - Fawcett Comics - s další vypráskanou bandou. Byla to rodinka Marvelů, kterou pak DC koupilo a zrestartovalo. Po této grupě se sice časem slehla zem, ale ve své době to byla velká Marvel éra.





    Když ve vydavatelství Fawcett Comics viděli, jak svět šílí kolem Supermana a potom i Batmana, rozhodli se přihodit taky kus flákoty do mlýnku. A tak v roce 1940 vytvořili dva chlápci C.C.Beck a Bill Parker z Fawcett novou postavu jménem Captain Marvel. Věděli co dělají, protože to byl šikovnej marketingovej tah přímo na srdíčka tehdy nejpočetnější skupiny komiksových čtenářů - malých hošíků a adolescentních chasníků. Captain Marvel byl totiž malej kluk Billy Batson, kterej se vyslovením kouzelné formule proměnil v dospělýho bouchače se superschopnostma. Sen každýho mladýho sviště.
  A povedlo se! Captain Marvel se stal už v roce 1940 nejpopulárnějším superhrdinou a prodejema předběhl i Supermana. Chvíli na to ve Fawcett Comics vydumali, že by bylo super, kdyby přihodili pár dalších postav, který by měly Marvelovy schopnosti. A tak vznikla rodinka Marvel Family. V roce 1941 už se dokonce rozletěl po plátnech kin celovečerní hranej film (tehdy pochopitelně černobílej) s názvem Adventures of Captain Marvel a lidi se z tohoto chlapáka mohli samou poblázněností svalit na záda.
  No a leta páně 1942 už začala Marvel Family fungovat jako plnohodnotná týmovka. Lidi to kupovali jak potroublí a úplně tím žili. A vůbec jim nevadilo, že to byla spíš šílenost, než seriózní superhero komiks. Třeba superkrálík je přece decentní, sofistikovaná a vážná postava... Ale!!! To všechno nemohlo dlouho zůstat bez reakce. Kolem úspěchů tohoto brandu začalo čmuchat gigantický vydavatelství DC Comics a to už něčím smrdí. A protože DC Comics založil ve své podstatě mafián, přišly na řadu praktiky tohoto řemesla. DC zažalovalo Fawcett Comics za to, že svým Captainem Marvelem a jeho rodinkou porušili autorský práva, páč Captain Marvel není nic jinýho než sprostá kopie Supermana. Tím oškubali Fawcett od zobáčku až k plovacím blánám a nabídli jim, že od nich koupí brand celé Marvel Family a díky tomu se neutopí ve sračkách. No jo, tak funguje byznys. Takhle, milé děti, získalo jedno vydavatelství licenci na postavy jiného vydavatelství. A žili spolu nešťastně až do smrti ... tím chci říct, že Fawcett Comics přestalo existovat. Tak se stalo toho nechvalného roku 1972.
  A tak Captain Marvel a Marvel Family od roku 1991 dál pokračovali ve svým působení v DC Universe. Do té doby je DC vydávalo samostatně, ale v devadesátým prvním je zakomponovalo do svýho universa. Jenže!!! V roce 1961 se jistý vydavatelství jménem Atlas Comics přejmenovalo na Marvel Comics (někdo možná zná) a ke cti svýmu jménu si vytvořilo figurku jménem Captain Marvel. Aha! Co teď? No co ... samozřejmě spory a tahanice. Ty se o jméno Captain Marvel táhly mezi DC a Marvelem od roku 1967 až do roku 2011, kdy v restartovaných sériích DC Comics přejmenovalo celej brand z Captain Marvel na Shazam!. Takže oficiálně se ten panák už jmenuje Shazam! a jeho grupa Shazam Family. Ta už ale jen zůstala v licencích, protože jako týmovka už se dneska skoro neobjevuje.

Členové

Shazam! (Captain Marvel)

Na obrázku je vpravo Shazam a vlevo jeho alter ego Billy Batson. Ten se jednou propadl do jakési jeskyně, které se říká Skála věčnosti. Čas tam nehraje žádnou roli. Potkal tam chundelatýho (vousatýho) starce, kterej trochu připomínal druida Panoramixe z Asterixe. Dědula řekl, že je čaroděj a jmenuje se Shazam a že už tam na něho čeká celý věky. Prej je následovníkem dědiců zvláštní moci, kterou dostávají ochránci dobra a podobný kydy a žvásty. Od té doby vždycky, když malej Billy vysloví formuli "Shazam!", promění se v Captaina Marvela. Ten má sílu starých bohů, kterou mu díky této formuli čaroděj propůjčil. Jsou to moudrost Šalamouna (anglicky Solomon), sílu Herkula, neúnavnost Atlase, moc, jíž vládne Zeus, kuráž Achillea a rychlost Merkura.
V překladu to znamená, že je skoro nezranitelnej, supermanovsky silnej, supermanovsky rychlej, umí supermanovsky lítat, má moudrost a vědomosti celýho světa a všech věků, umí se pohybovat mezi dimenzema a hlavně ovládá sílu blesku. To je jeho největší zbraň. Vrhá blesky, může se obklopit blesky, může přivolat úder blesku, prostě cokoliv. Což je dobrá páka na Supermana, protože tyhle blesky jsou magický a Superman není s magií zrovna kamoš. Spousta lidí (hlavně u nás) na Shazama plive, ale vyšla mu spousta vynikajících komiksů. Třeba Trials of Shazam, nebo The Power of Shazam. V roce 2011 vyšel jeden sešit už přímo pod názvem Shazam!, ale dál to neběželo, přesto, že to bylo fakt dobrý a mělo to dobrý hodnocení. Pak už vyšla jen jedna kniha Shazam! (The New 52) od Geoffa Johnse, která je (nejen) podle mě naprosto pecková. Ale asi už tahle figurka netáhne tak jak tehdy.

Mary (Mary Marvel)

  Je to Billyho ztracená sestra Mary Batson, která žila u adoptivních rodičů pod jménem Mary Bromfield. Má stejný schopnosti jako Billy. Takže zařve "Shazam!" a promění se v superhrdinku. Ve zlaté éře komiksu zůstala po proměně vykuleným děvčátkem, kterým byla, později už se proměnou změnila v dospělou kost, stejně jako její bráška (teda ten se mění v kosťáka). Během sérií Countdown To Final Crisis a Final Crisis přišla Mary o svoje schopnosti, protože je předala hlavnímu protivníkovi Marvel Family, panu Black Adamovi. Potom se na nějakou dobu navlíkla do černýho latexu se žlutým bleskem a hrála si na zlobivou. Pracovala dokonce pro takový šmejdy, jako je Darkseid, nebo Desaad. Fuj! Coura je to!
Jak jsem řek, Mary taky křičí Shazam!, ale její patroni jsou jiní. Respektive jiný. U ní to jsou Seléné (laskavost), Hippolyta (síla), Ariadné (zručnost), Zephyrus (rychlost), Auróra (krása) a Minerva (moudrost). V éře New 52 je ale Mary Bromfield Billyho sestřenice, která nemá žádný schopnosti, jen zná Billyho tajemství. Mary zde schopnosti dostane vždycky tak, že se s ní o ně Billy podělí. Než se ze Shazama promění zpátky na malýho Billyho, to se pak mění zpátky i Mary.

Freddy (Captain Marvel Jr.)

  Billyho kamarád a spolužák Freddy Freeman byl napadenej a smrtelně zraněnej padouchem jménem Captain Nazi (ty vole, kdo to vymýšlí?). Aby nezabručel (nezemřel), byla mu dána síla Marvelů. Od té doby, pokaždé, když nahlas vysloví jméno Captaina Marvela, stane se z něj mladší verze Shazama. Není to jen tak nějakej neznámej floutek, v devadesátých byl členem týmu Teen Titans a po roce 2000 i členem týmu Outsiders. Od roku 2012 v éře New 52 je Freddy Billyho bratranec, místo černovlasýho mladíka je to blonďatej puberťák (po proměně má ty vlasy dlouhý, takže si ho lidi často pletou s Mary), zlodějíček a šejdíř. Sílu dostává stejně, jak Mary v New 52, čili tak, že s ním Shazam sdílí tu svou. A stejně jako u Mary, je to daný tím, že Freddy zná Shazamovo tajemství.


Eugene

 Eugene Choi je Billyho bratranec z patnáctýho kolene. Na svůj věk je velice inteligentní a sečtělej. Nevím, jak je to s tím bratrancováním, ale Eugene má čínský kořeny. Už od pohledu je to Číňan jak poleno. Poprvé byl představenej v minisérii Flashpoint, kde stál po boku další Billyho sestřenky Darly. Eugene funguje tak, že s ním Billy, coby Shazam, může sdílet svoje schopnosti. Eugene se sice nepromění ve svý dospělý já (jenom ve svý starší já ... čili v nevycválanýho puberťáka), ale naroste mu kostým a získá schopnosti. Ty jeho už tak velkou inteligenci ještě znásobí a máme tu pěkně vykutálenýho bojovníka. A takovejch je málo. Co mu tahle hyperinteligence dává za schopnost? No technopatii. A co je technopatie? To je umění manipulovat s technologiemi pomocí mysli. Takže si obrázky nahatejch roštěnek může v mobilu listovat silou vůle a ruce může mít volný na... no... třeba boj.

Darla

Darla Dudley je Billyho (jak jinak) sestřenice. Je to afroameričanka, kterou rodiče opustili a nechali na pospas dnešnímu zlýmu světu. A tak se jí dvěma lidem zželelo a adoptovali si ji. Byli to Billyho strýček a tetička Vasquezovi. Byla též představena v minisérii Flashpoint, kde se pořád drží za zadkem Eugenovi. Stejně, jako všichni Billyho bratranci a sestřenice, sdílí Darla jeho schopnosti, stačí jen, aby si to ó velký Shazam přál. Darla jako jediná zůstane po proměně v Shazamku úplně stejná, jako před proměnou. To znamená hlavně to, že z ní je pořád stejnej svišť. No jo, nějaká mladá krev je v týmu vždycky potřeba. Darla, stejně jako Eugen taky v jedné věci vyniká víc než ostatní. Zatím co Eugen je technopat, Darla má vylepšenou rychlost. Je rychlejší než všichni ostatní a už by mohla vyzvat na závod i Flashe (prohrála by - pozn. redakce). Redakce je můj krcálek v práci a předpotopní netbook (pozn. autora).

Pedro

  Pedro Peña je, a teď se podržte, Billyho bratránek!!! Je to Mexičan (aby tam byly všechny národnosti), kterej je stejně starej, jako ostatní děcka v Marvel Family. Opět si ho tetička se strýčkem adoptovali a žil krásně, dokud nepoznal Billyho tajemství. Pak, vždycky, když Billy řekne Shazam!, ostatní děcka se promění s ním. A Pedro není výjimka. Pedro se promění ve svý dospělý já (stejně jak všichni, kromě Darly a Eugena, ten se mění jen v o něco starší) a je to teda pěknej vazoun. Jednak má jako jedinej vousiska a k tomu všemu ještě vypadá jako vzpěrač nebo šampion v těžké váze. Řeknu vám, já bych se ho bál. A vy taky!!! Je to jedna z těch tří postav (Eugen, Darla, Pedro), který byly představený v minisérii Flashpoint, tak si toho važte! Další už nebudou.


Lieutenant Marvels

  Jedná se o tři kluky, kteří se taky jmenujou Billy Batson. Prostě shoda jmen. A protože se jmenujou Billy Batson, náleží jim stejná moc a schopnosti, jako Shazamovi. Aby se od sebe v boji po Shazamově boku odlišili, mají přezdívky. Tall Billy, Fat Billy a Hill Billy. Chybí už snad jen Hell Billy, ale Rob Zombie naštěstí ještě komiksy nepíše. Aby prošli proměnou, musí mít svolení Captaina Marvela. Teda jako můžou se proměnit i bez něho, ale pak by dostali přes hubu. Taky je potřeba, aby zakřičeli "Shazam!", ale musí to zařvat zároveň... jednohlasně. Jinak to nende.
  Abych se přiznal, s Marvel Family jsem trochu předběhl, protože tahle trojice vycházela komiksově jako týmovka ještě dva roky před Marvel Family, ale tři stejní Marvelové po boku stejnýho Marvela, to jsem musel s Marvel Family splácnout dohromady. Už jen kvůli tomu, že byli členy. Teda byli členy jen do eventu Crisis on Infinite Earths. Pak se jen na chvilku objevili v sérii Trials of Shazam a nakonec hráli roli v Multiversity: Thunderworld, což bylo nedávno. Jinak už tam nejsou, v New 52 už tuplem ne-e. Sorráč za ten obrázek, ale lepší jsem nesehnal.

Hoppy the Marvel Bunny

  Králík. Marvel králík. Ano, vidíte správně, je to srandovní, veselej, animovanej králíček. Je to spin-offová postavička, které vycházely samostatný řady pro děcka. Takže taková alternativa ke Kačeru Donaldovi. Proč ho teda ale cpu mezi členy týmu Marvel Family, když je to jen dětská figurka čerpající z Marvelů? No protože on byl členem Marvel Family. Jo, nekecám. Proto jsem ze začátku psal, že v těch čtyřicátých ten komiks člověk nesměl brát vážně. Vycházel děckám v komiksu Hoppy, ale v některých příbězích Marvel Family se objevil i mezi nima. Normálně tam stojí banda těch řízků, vyhrožuje zloduchovi žalářem a přiletí tam mluvící králík, kterej zfackuje každýho. Na druhou stranu... Mluvící králík, kterej zfackuje každýho!!! Jdu si to hned sehnat!!!

Uncle Dudley (Uncle Marvel)

  Strejda Marvel není ani tak plnohodnotnej člen, jako spíš jen spojenec. Nemá žádný schopnosti, ale on si MYSLÍ, že je má. Je to taková legrační postavička do počtu, takovej ten srandovní strejda pro uvolnění atmosféry. Odhalil totiž schopnosti Marvel rodinky a přišel za nima s tím, že má úplně stejný schopnosti a chce se přidat k nim. No a Marvelovi si z něho udělali prdel a přijali ho jako manažéra. Strejdovi nakecali, že zvoláním formule "Shazam!" dostanou schopnosti a jak je přitom obklopí ten blesk, tak to je určeno k tomu, aby se pod tím bleskem převlíkli do kostýmu. Tak si Dudley doma ušil kostým, nosil ho pod oblečením a vždycky, když zvolal "Shazam!", někdo z rodinky kolem něho vyčaroval blesk (aby si Dudley myslel, že to udělal on) a strejda ze sebe strhl hadry a objevil se v kostýmu. Nikdy mu ale nešlo do hlavy, proč neumí lítat a členové rodinky ho vždycky při přeletech na něčem nosí. Je to vtipná postava, která i v těch nejvyhrocenějších situacích začne hláškovat a blábolit. V New 52, kde si DC dalo pravidlo, že si budou hrát na vážný, už je Dudley jen školník v Billyho škole, kterej si občas po chodbách hraje na jednoho z Marvelů.

Thunder

Poprvé se objevila v komiksu The Power of Shazam! v roce 1996 a jedná se o nositele síly Shazam z budoucnosti. Teda nositelku... sorry, no. Tuhle moc měl prvně Black Adam, pak Captain Marvel a po něm právě CeCe Beck, neboli Thunder. Stařičkej Billy Batson jí dělal mentora, stejně tak, jak jemu kdysi dělal mentora čaroděj Shazam. Ten už samozřejmě za tu dobu natáhnul paprče (zemřel). No a jak už to tak v těch komiksech dneska bývá (vlastně to tak bylo vždycky), budoucnost a minulost se různě prolínají a proplítají, takže se Thunder postavila nepříteli i v přítomnosti (z jejího pohledu minulosti) po boku svýho učitele, mistra Batsona, v jeho nejlepších letech. Ale bylo to jen na chvíli, pak zas musela upalovat zpátky do budoucnosti (z jejího pohledu přítomnosti). Je pěkná a je s ní sranda.


Tanist

Další figurka z daleké budoucnosti. Tohle je ale ještě zajímavější! Je to mladičkej chasník, kterej pochází z planety Merkur! Ano, to je ta planeta, na které mají i ty šutry co dělat, aby tam přežily. No, dejme tomu, že to nějak umí. Poprvé se, společně s Thunder, objevil v šestadevadesátým v komiksu The Power Of Shazam! Annual #1.000.000 (to byl takovej trhlej DC event jménem DC One Million a nejlepší z toho byl asi Lobo), kde se nám představil jako chudej Merkuřan, kterej se svou mamkou našel něco, o čem si oba mysleli, že díky tomu zbohatnou. Jenže to něco jim ukradl nějakej sviňák a maminku při tom zabil a Tanista zmrzačil. Tak se Tanist vydal hledat štěstí a našel při tom vchod do skály věčnosti. Tam seděl starej Billy Batson, kterej ho zachránil před mrzáctvím tak, že mu dal schopnosti Shazam. Stejně tak to kdysi dávno udělal s Freddym (Captain Marvel jr.).

Tawky Tawny

Tenhle kočkovitej kamoš není člen týmu, nýbrž spojenec, kterej mu často pomáhá. Je to humanoidní, inteligentní tygr, kterej původně vznikl jen pro odreagování. Ve zlatým věku komiksu to byl tygr v ZOO, kterej byl obdařenej lidskou inteligencí a už nechtěl být v kleci a chtěl žít mezi lidma. Rád chodil společensky oblíkanej s frakem, kloboukem a vycházkovou holí. V modernějších příbězích byl plyšovým tygrem, kterýho oživil týpan jménem Lord Satanus, aby pomohl Marvelům v bitvě proti jeho zlé sestře Blaze. V éře New 52 je Tawky Tawny normální tygr v místní ZOO, kterýho chodí mladej Billy Batson krmit hambáčema a hranclema. Billy, coby Shazam!, dá díky svým schopnostem Tawkymu speciální sílu a nadání, aby mu pomohl v boji proti Black Adamovi. Akorát už tady vypadá jako normální velikej tygr.


Členové Black Marvel Family

Tohle je partička, která v příbězích na chvíli převzala roli Marvel Family, když byli nedostupní. Shazamův zapřisáhlej arcinepřítel a velmi sympatickej parchant Black Adam si kolem sebe nashromáždil partičku pomocníků a na chvíli nechal padouštví stranou, aby zastoupil Marvel Family v její práci. Tu si však dělali tak trošičku po svým.

Black Adam

Kdysi dávno, v časech starýho Egypta, dostal moc nad bleskem egyptskej princ Teth-Adam. Ten byl ale kruťák a šmejd první kategorie. Prvotřídní zlej hajzl a kokydol nejhrubšího zrna. Využíval své moci k tyranii a utlačování. Tak se starej čaroděj Shazam namíchl a vykázal ho pryč do vesmíru (tak to bylo původně od Fawcett Comics), nebo ho zabil (tak si to později změnili DC Comics). Jenže Adam měl dar věčnýho života (to bych si kdyžtak přál pod stromeček, prosím) a slíbil, že jakmile přijde čas jeho nástupce, tak se vrátí a zúčtuje s ním. A jak řekl, tak udělal. Shazam dal schopnosti Billymu, Adam to vyčenichal a vrátil se z vesmíru (Fawcett), či vstal z mrtvých (DC) a začala hra na kočku a na myš. Schopnosti má stejný jak Captain Marvel, akorát má ještě takovou specialitku, že má nekonečnou kuráž. Takže ho nic nevyděsí a hrne se do každé bitky. Občas má záchvěvy zpytování svědomí a dá se na chvíli na stranu dobra, aby si očistil jméno. Jako například teď, když zaskakoval za Marvel Family, nebo když byl členem JSA (o těch bylo minulý číslo Týmové práce). Ale nikdy mu to dlouho nevydrží. On má prostě hajzla v charakteru.

Isis

Isis je superhrdinka, čili žádná padoušice. Sice je to žena Black Adama, ale fakt je hodná. Nevím, jak to spolu můžou vydržet. Ale zase se říká, že protiklady se přitahujou ... třeba starej, bohatej pán a mladý, chudý děvče. Takový vztahy klapou na jedničku. Měla dokonce i svůj vlastní televizní seriál. Jmenoval se The Secrets of Isis. Pak taky se stejnou herečkou v její roli vystupovala v seriálu Shazam!. Její pravý jméno je Adrianna Tomaz a původem je otrokyně ze starýho Egypta. Přivedli ji nějací šmejdští otrokáři a nabídli ji Black Adamovi. Ten si ji od nich vzal a místo platby je pozabíjel. Asi nebrali kreditky. Po chvíli se do ní Adam zamiloval a nechal si ji nadobro. Ona z něho udělala trochu mírumilovnějšího člověka a za to byla obdarovaná amuletem, kterej jí propůjčil sílu egyptské bohyně Isis. Pak si ji Black Adam vzal a bylo lásky na rozdávání. Jenže to ukončili čtyři jezdci Apokolipsy (banda z planety Apokolips ovládané padouchem Darkseidem) a Adamovi hráblo. Stal se z něho běsnící masovej vrah a nezastavitelná lokomotiva. Potom člověk jménem Faust naši Isis vzkřísil a mohlo zase začít svítat... jenže ta resurekce šáhla Isis na mozek a stala se z ní ještě nelítostnější svině, než byl její manžílek. V éře New 52 je Adrianna Tomaz bojovnice za svobodu, která se snaží se svým bráchou Amonem vzkřísit Black Adama poté, co ho zabil Shazam!.

Osiris

  Tohle je roztomilej klučina! Jmenuje se Amon Tomaz a je to dlouho ztracenej brácha Adrianny, čili Isis. Kdysi dávno ho unesl, zotročil a zmrzačil intergalaktickej gang šmejdů, kterej si říkal Intergang. Ti zotročili i Adriannu, ale od Amona ji oddělili a poslali otročit jinam. Black Adam ho pak našel a přitáhl zpátky k Adrianně. Jak praví starý rčení, láska otroky přenáší. A protože byl Amon nemohoucí mrzáček, Adam mu propůjčil (nasdílel s ním -- v jazyce dnešních sociálních sítí) svou moc a kdykoliv, když Amon zařve jméno Black Adam, stane se z něho nabouchanej řízek Osiris. Později Osirise zradil a zabil jeho kamarád a parťák Sobek. Pak někomu věř, ty vole. Během eventu jménem Blackest Night Osirise vzkřísili a posléze zachránili a stal se z něho White Lantern. Jak z pohádky O Sněhurce. Na to konto se přidal k týmu, kterej si říká Titans.

Sobek

Ano, přesně tak! Mluvící krokodýl! No co, když můžeme mít jako pomocníka mluvícího tygra, proč ne krokodýla? Já bych bral třeba hrocha. Sobek je opravdu mumanoid. Humanoidní krokodýl. Vytvořila ho vykutálená a zlá banda jménem Sivana Family, odkud je i jeden z nejzásadnějších Shazamových nepřátel, doktor Sivana. Ti ho pak opustili a Sobek byl sám samotinkej. A v kleci. Ano, přesně tak. Sivanovi si ho vytvořili jako inteligentního "mazlíčka" a když zdrhli, zůstal Sobek dlouho zavřenej v kleci o samotě. Po nějaké době se mu podařilo prchnout a dostal se do spárů Black Marvel Family. Přesto, že je to zvíře, drsňák a zabiják, je v komiksech vesměs vykreslovanej jako hodnej a příjemnej tvor. Je to takoová Black Marvel obdoba Tawky Tawnyho od Marvel Family. V pozdějších příbězích (myslím, že to začalo érou 52), začali autoři Sobeka líčit jako krvelačnýho parchanta. A taky se to pak i projevilo. Sobek zabil svýho kamaráda a druha v boji Osirise. Chvíli na to se ukázalo, že je Sobek jedním ze čtyř jezdců Apokolipsy. No ale nedopadlo to s ním nejlíp. Do běla rozpálenej vzteky a nad míru vytočenej Black Adam se pomstil a Sobeka zabil. A tak končí pohádka o hodným krokodýlovi.


Galerie

Zrození Shazama 
Osiris coby White Lantern 
Věčně vysmátá Mary 
Isis v akci 
Shazam Family (New 52): Vlevo dole Freddy, nad ním Eugene,
vedle něho Mary, pod ní Pedro, druhá zprava Darla a úplně
vpravo Shazam! 
Black Adam a Isis. Spolu navždy ... to jo 
Takhle vypadala Mary, když se přidala na stranu Black Adama 
Freddy

Uncle Marvel a jeho bouchačský hlášky :) 
Vývoj kostýmu Mary 
Shazam! a Tawky Tawny v krátkým animovaným
filmu Superman/Shazam!: Return of Black Adam 

Žádné komentáře:

Okomentovat