čtvrtek 6. března 2014

Celej svět WildStorm v jednom příběhu

  Vydavatelství WildStorm vydalo několik komiksových knih, ve kterých se v příběhu slévá celý jejich universum. Mně se nedávno dostala do ruk jedna z nich, jenž nese název WildStorm: After the Fall.
Je to takovej přehled, jak by si počínaly jednotlivý grupy i sólo postavy od WildStormu během konce světa.




-- O čem to celý je? --




John Lynch
  Celý to začíná ve Virginii v sídle Internal Operations (I/O), kde se ostřílenej voják a hodně silnej jednookej telepat John Lynch ocitá uprostřed chaosu vyvolanýho nastalým armagedonem. Jo, je to pech. Lynch je ale zakladatel už nefungujícího týmu jménem Team 7, složenýho z těch neostřejších řízků napříč universem vydavatelství WildStorm. Takže ho jen tak něco nerozhází. Přijde na to, že za celým armagedonem stojí jediná mocná postavička - Tao (Tactically Augmented Organism - v češtině přeloženo jako Takticky Adaptovaný Organismus v knize WildC.A.T.s: Návrat domů). Jakožto telepatický a extrémně mentálně vyvinutý médium, přijde Lynch na to, jak nejen napravit všechen svinčík kolem konce světa, ale taky na to, jak konci světa předejít. Je třeba začít jednou maličkostí - zabít Taa.
  A protože Tao není žádnej beránek, nemůže do toho jít pan Lynch sám. Je tedy třeba dát znovu dohromady Team Seven.

  To je kratičkej párstránkovej úvod s názvem Lynch: One Last Thing, po němž následujou krátký příběhy jednotlivých postav a týmů, odehrávajíc se během oné apokalypsy. V nejvíce případech to jsou příběhy na způsob "mezitím," kdy Lynch verbuje bývalý členy bývalýho Týmu 7 zpět do akce. Tyto storky se dají číst jednotlivě, moc na sebe nenavazujou. Pojďme na jednotlivý příběhy.

Dane: Loyalties

  První na ráně je skupina kybernetických a supernaturálních vyhlazovačů jménem Wetworks, která má za úkol bojovat proti tzv. Nočním druhům (Night Tribes), což jsou upíři, vlkodlaci, démoni a jiná havěť z temnot.
Wetworks v akci

Dane
  Vůdcem Wetworks je kolonel Jackson Michael Dane, jenž je zároveň jeden z členů původního Team 7. Armagedon je pro noční druhy něco jako Vánoce. Oblohu pokrývají hustý mračna, takže se nemusejí bát slunečních paprsků a z toho důvodu dali stranou staré zášti a spojili se, aby mohli řádit jak pominutí. Poslední hrstka lidstva jim dobře poslouží jako delikátní krmě, a proto se Wetworks potí až na lýtkách, aby ty děsivý obludy drželi od lidí co nejdál.
  V nejlepším Danovi zavolá Lynch a oznámí mu, že ho potřebuje zpět do Týmu Sedm. Další vývoj událostí nechci prozrazovat, ale říkám narovinu, že je to nejlepší příběh z celé knihy a ta kresba je naprosto děsivá, detailní a brutální.

Team Achilles: Into the Fire

Tahle banda je součástí kolosu jménem StormWatch a specialitou týmu Achilles je prolízání dimenzema a likvidace nebo pacifikace jedinců se superschopnostma. Teda tím myslím ty zlý se superschopnostma. K likvidaci superhrdinů je tady tým Banda (The Boys) původem od téhož vydavatele. Na superlidi úplně plivou a svýho lidství si hrozně váží. Jsou to takoví patrioti. 
Jejich příběh v této knize je o tom, že jsou zaseklí mezi dimenzema a snaží se vrátit zpátky do té svojí původní, kde na ně čeká krásný apoklayptický překvápko. Story je to velice krátká a je jednou z mála, která nekončí verbováním do Team 7. Je to taková vsuvka, aby bylo vidět, jak to vypadá, když se do světa uprostřed armagedonu dostanou hrdinové, kteří svou "normalitou" mezi haldy superlidí vůbec nepasujou. Pomůžou s armagedonem? Jen si to hezky přečtěte, neřeknu nic! Pokud na vás popis příběhu působí suše, nenechte se mýlit, je to celkem příjemný zpestření a určitě jsou v knize horší části.

Slayton: Gauntlet

  Hlavním hrdinou příběhu je plukovník Marc Slayton, jehož maskovaný alter ego je známo jako Backlash. To je klaďas zabiják, kterej je nejen vycvičenej voják, ale jeho superschopnosti jsou vyvedený. Jen těžko jde zranit a je téměř nesmrtelnej. Pozor na slovo téměř. Smrt je totiž mrcha a umí si najít každýho. Další jeho specialitou je schopnost proměnit se v kouř, ale to mu jde udělat jen jednou za den a hodně ho to vyčerpává. Jeho hlavní zbraní jsou energetický biče, který mu vyjíždí z rukou a do železa zajíždí jak kudla do polštáře.

Backlash v akci
  Zde je Slayton v civilu a není zrovna v hezké situaci. Je někde na dně vojenských laboratoří, kde se hojně experimentovalo s kdejakým svinstvem a jak už to tak bývá, experiment se nezdařil, takže celá budova je zamořená zrůdnýma mutantama a hladovýma příšerama. Slayton je už několikátej den bezpečně uzavřenej nekde hluboko na dně podzemní budovy a když začíná mít hlad, rozhodne se, že se musí probojovat až nahoru a ven. Jak příjemná bude jeho cesta na svobodu, o tom je tento příběh, kterej končí tím, že se mu rozbliká komunikátor a Lynch ho zve k obnovení Týmu 7.

Father Knows Best

  Toto je příběh jedné speciálně upravené děvčice, které se říká Cybernary a teda rozhodně se s nikým nemazlí. Na ostrově Gamorra je vůdcem a diktátorem asiat Kaizen Gamorra. Jeho dcera Yumiko někde zakukala (natáhla paprče) a její mysl byla digitalizována a vložena do kybernetickýho těla. Taťkovi bylo smutno, no. Jenže tělo muselo obsahovat z velké části i organický prvky, takže se naskytl nedobrovolnej dárce lidských částí, mladá kočka Katrina Cupertino, která je pokládaná za alter ego Cybernary.
Mysl mladé Yumiko byla totiž potlačena Katrininýma orgánama, ale občas se i ona ozve. Cybernary má magnetický, pružný vyjížděcí čepele v rukách a něco podobnýho, ale s drátama v "paroží" na hlavě. Má vylepšenou sílu, rychlost a tak dál, znáte to.

 Hned ze začátku nás čeká menší masakr (krev, střeva, oční bulvy,...), ale potom už ten děj nějak chcípne. Jde o to, že se pak Cybernary dohaduje se svým otcem, kterej vypráví hezkej příběh, ale ať je sebehezčí, je to celkem nuda. Tatínek Kaizen Gamorra totiž Cybernary pořád považuje za svou dceru Yumiko a trvá na jejím následování jeho šlépějí. Vzhledem k tomu, že je Kaizen tak trošku hajzl, dostane se čtenáři dost argumentování a výměn názorů, dokud najednou z ničeho nic není konec. Slabší příběh s dobrým začátkem.

Get Christie Blaze

Grifter
  Zde se přesuneme do sedmdesátých let, kde Lynch sloužil u I/O se svou parťačkou jménem Christine Blaze, která byla, jakožto zvláštní agentka, velmi šikovná baba. Později se přesouváme do mladších časů, kde už má Lynch to hnusný, vyškrábnutý oko a verbuje Kristýnku do Team 7. Proběhne bitka, kde s Backlashem mlátí nějakou pandimenzionální bestii.
Fairchild
Objeví se i další členové tohoto týmu, kterým se nedostal samostatnej příběh. Jsou to Stewart Chang alias Bulleteer z původního Týmu 7, Caitlin Fairchild z týmu Gen 13 a pořádně vostrej řízek Cole Cash alias Grifter z týmu WildC.A.T.s.
Jsou to vlastně chvíle z prvního založení prvního Team 7. Příběh je celkem zásadní a je asi nejdůležitějším pojivem celé knihy. Akorát ta kresba mi přijde taková jakási chabá. Nechybí moc, aby vypadala jak ze stříbrné éry komiksu.

A Narrow Pass

  No tak tenhle příběh jsem nějak nepochopil a přijde mi jako úplně nejslabší, zbytečnej a snad i trochu debilní. Hlavní postavou je démonickej lord Defile, kterej vycítil apokalypsu a už se dere nahoru na povrch z teplíčka svýho pekla. Jenže nahoře je už jeden pekelnej vyslanec, kterej už se tam nějak zabydlel a baví ho být člověk. Nebo spíš superčlověk. A tak se celej příběh točí okolo tahanic mezi těmadle dvěma.
  Nakreslený je to teda úplně perfektně. Jenže co je to platný, když je to kravina? Nevím, možná by se to někomu líbilo, ale mně to teda neřeklo vůbec nic.

Life And Deathblow

Michael Cray je takovej poskok pro všechny. Je to nezastavitelná mlátička, která má jednu zajíavou schopnost - nemůže zůstat mrtvej. Zabijete ho, on se za chvilku zregeneruje. Umí se zregenerovat i z jediné kapičky svojí DNA. Však má taky hezkou přezdívku, říká sí Deathblow. A proč je poskok pro všechny? No protože lítá mezi týmy StormWatch, The Authority a Gen 13.

Tady je jeho příběh jednoduchej, ale zajímavej. V podstatě jen vysvětlovačka a verbovačka do Team 7. Ale hezky tam popisujou jeho schopnosti. Ty jsou kromě výše zmíněných ještě telekineze nebo třeba mentální štít, aby se mu nikdo nenaboural do mysli. Už se začínáme pomalu blížit ke konci, Deathblow je posledním z nabraných bombičů do novýho Teamu 7.



Stalking Horse

  Na blato ožralej bezdomovec nasává nakyslý čůčo a hustí do svých kolegů vágusů poutavej příběh. Je ale zlý, že na něho kolegové prdí a neslušně ho posílají k šípku. Než přijde záhadnej mladík, kterej si jeho příběh rád poslechne. A tak bezďák začne vyprávět.
Vypráví o tom, jak byl za mládí superhrdinou, kterej uměl lítat jako střela a měl sílu jako kůň. Říkal si Missile-Man a ve světě WildStormu o něm čteme v sérii Number of the Beast.
  Jeh tlachání obsahuje fňukání nad tím, jak ho vláda zneužívala a jak byl tehdy blbej. Proč tyhle věci ten záhadnej mladej klučina vůbec poslouchá, to je pointa příběhu a tu já neřeknu ani za zlatou figurku Batmana. No, i když za zlatou figurku Batmana bych vám možná i zadarmo poslal tuhle knihu i s podpisem. Ale ne s podpisem autorů, ale s mým. Aspoň by byla sranda.

Reunion

No a máme tu kompletní zbrusu novej Team 7!!! Jen si ujasnit pár věcí a může se jít rozbíjet držky. No jo, ale ó veliký Tao se stal ještě mocnějším, protože si ochočil dvě nejmocnější postavy z universa. Je to ztělesněná prázdnota Void z týmu WildC.A.T.s a žena jménem Providence ze záporáckýho týmu The Cabal, která ovládá energii samotnýho stvoření. 
Team 7 už přemýšlí, že by si najal týpka jménem Max Faraday, jenž se díky své neopatrnosti stal nejmocnější bytostí ve vesmíru (no jo, hračky plačky), akorát to má ten háček, že je to naprosto vylízanej kretén. Jakpak to všechno asi dopadne...

The Tao of Tao

  Nakonec Tao vypráví svůj příběh hezky od začátku do konce. No musím uznat, že je to dost zajímavý. A asi uznám i to, že mám Taa asi rád :) Aby nikdo nechyběl, jsou v Taovým příběhu i různý bitky minulosti, kdy jsou vidět třeba Majestic z WildC.A.T.s nebo Apollo z The Authority.

Void
Providence
 Tím celá kniha končí, ale konec je hezky otevřenej. Bohužel, jsem na to expert, sáhl jsem po třetí knize. Souboru After the Fall předcházejí knihy Wildstorm: Armageddon a Wildstorm: Revelations.

Nicméně mi nic neuniklo, nic nechybělo, takže nějaká přímá a přísná návaznost tu není. Celkově knihu hodnotím celkem kladně a i přes ty slabší články je to docela pecka. Já být váma, tak si to koupím :)




Apollo

Majestic

Žádné komentáře:

Okomentovat