pátek 14. listopadu 2014

Co mě za poslední dobu oslovilo?

  Za poslední dobu (tím myslím tak měsíc nebo dva ... nebo tři zpět) jsem přečetl pár věcí, který mi něčím uvízly v hlavě. Třeba nebyly naprosto nepřekonatelný, ale něčím se mi zalíbily, něco mi je natlačilo do obou srdečních komor. Rozhodl jsem se, že si je tady vyjmenuju, abych tak mohl náhodnýmu čtenáři nasadit brouka hovnivála do hlavy.




Skalpy 1: Země indiánů

  Spousta lidí u nás má po čtyřicetileté bolševické pauze nemalý mezery v některých odvětvích kultury. Tak je tomu i s komiksem. Velká část mých blízkých bere komiks jako takovou blbinu pro děcka, kterou dospělí nečtou. Podle některých jsem jak patnáctiletej chasník, když tak sedím a čtu komiks. Uznávám, že když někdo vidí chlapíka v zeleným spandexu, jak zachraňuje svět od velkýho žlutýho hada tak, že cpe prstýnek do lampičky a recituje u toho skautskou básničku, můžou ho tyhle představy o komiksech napadnout. Ovšem komiks není jen o superhrdinech.
  Máme tu spoustu žánrů a některý komiksy bych teda patnáciletýmu konoupkovi do ruky nedal. Jsou totiž tak trošku 18+ a někdy se v nich dočtu i takový věci, že se mi z toho žaludek převaluje ze strany na stranu jak štěně s noční můrou. Na takový věci jsou specialisti tři nejznámější šílenci komiksovýho světa, kterýma jsou Garth Ennis, Mark Millar a Jason Aaron. A právě ten poslední psal scénář k první knize Skalpy od vydavatelství Vertigo (sesterská společnost DC Comics), kterou u nás vydává CREW.
  Brutalita, násilí, sprostá (a jakože hodně moc sprostá) mluva, sex, zrady, pomsta, vyhrožování, střelby, krev, vnitřnosti a já nevím co ještě. To všechno se děje v indiánské rezervaci, ve které se odehrává perfektní a zvrácenej příběh první knihy komiksu Skalpy. Je to v podstatě detektivka, ale detektivka tak trochu jinak. Přijde mi, že se o tom mluví jako o detektivce jen proto, že tam jsou tajní agenti, kteří se snaží přijít něčemu na kloub, ale jinak je to čistá ukázka drsnýho života v indiánských rezervacích. Krom toho, jméno hlavního hrdiny už nemůže být prďáčtější - Dashiel Zlý kůň.

Název: Skalpy 1: Země indiánů
Originál: Scalped Vol. 1: Indian Country
Autor: Jason Aaron
Kresba: R. M. Guéra
Vydavatel: Vertigo
Nakladatelství: CREW


Wytches

  Sympatickej týpek Scott Snyder je přeborník v hororovým žánru. Začínal u Marvelu (přijde mi, že tam začínal každej. Za chvíli se dozvím, že u Marvelu začínal i Ondřej Sekora), po chvílí ale přešel k DC Comics, konkrétně k jejich imprintu jménem Vertigo, jenž se specializuje na dospělejší publikum, kde se teprve dostal do svýho živlu. Proslavil se svou vynikající autorskou bubákovinou jménem Americký upír (u nás vyšly zatím první dvě knihy), kterou ze začátku psal s mistrem Stephenem Kingem. U vydavatelství DC zůstal, aby psal novou řadu Batmana (u nás zatím vyšly první tři knihy - Soví tribunál, Soví město, Smrt rodiny), jehož příběhy přetvořil v tajuplný a mrazivý hororovky a uplácal tak snad nejlepšího Batmana všech dob. Pak taky dělá na komiksu Swamp Thing, což je další hororus bubákus a taky se pustil do Supermana! Jeho grandiózní Superman Unchained (u nás vyjde každou chvíli pod názvem Superman nespoutaný) je geniální!
  Jenže jeho zájem čím dál víc začal směřovat k obrovskýmu vydavatelství, který se s vydavatelstvíma Dark Horse Comics a IDW pere o třetí příčku světových komiksových gigantů. Jasně! Je to Image Comics! Pro Image napsal sedmidílnou výbornou psychokruťárnu jménem Severed a potom se vrátil zpátky k plnýmu DC úvazku, kulišák jeden. Pak, kdysi dávno, tuším to byl rok 2014, se k Image Comics vrátil, aby pro ně psal čistokrevnej horor v podobě série Wytches. Jo, přesně, čarodějnice. Je to o čarodějnicích, ale on je trochu předělal. Nejsou to babičky na košťatech s chundelatou bradavicí na frňáku a se špičatým kloboukem na hlavě, co vás promění v lítající ropuchu. Tady to jsou inteligentní lesní tvorové, kteří žijí ve stromech. Jsou to lovci, predátoři s ostrýma zubama a drápama, kteří si z lesa chodí do civilizace pro obětiny, který jim byly přislíbený. Hlavní hrdinka je mladičká holčina jménem Sailor, která má tu smůlu, že je subjektem jednoho takovýho příslibu. Zatím vyšly první dvě čísla a musím říct, že to druhý už jsem po zkušenostech s prvním četl v plínkách a dobře jsem udělal.

Název: Wytches
Originál: -
Autor: Scott Snyder
Kresba: Jock
Vydavatel: Image Comics
Nakladatelství: -


1602

  Ultimátní komiksový komplet (UKK) je dle mýho povedenej nápad. Kdyby někdo náhodou nevěděl, jde o zásadní díla vydavatelství Marvel Comics, který vychází v jednotlivých knihách s pevnou vazbou (!) každých 14 dní ve středu v trafikách a na benzinkách a všude, kde se prodávají časopisy za velmi pěkných 219 Kč! V mých očích tam vychází převážně blbiny, ale často se najdou fakt peckový záležitosti. Tou je třeba vynikající dílo s názvem 1602, což je výkvět první spolupráce legendárního spisovatele a komiksovýho scenáristy Neila Gaimana s vydavatelstvím Marvel. Jako zajímavost jen tak mimochodem bych uvedl, že chvíli potom, co u nás tahle perla v rámci UKK vyšla, přistála na českých a slovenských pultech komiksová lahůdka Černá orchidej (Black Orchid), což je zas výkvět první Neilovy spolupráce s DC Comics (konkrétně teda Vertigo). Jaká krásná náhodička, což?
  Nápad šestnástset dvojky je velmi originální a zajímavej. Představte si, jak mi marvelovští hrdinové vypadali v Anglii na začátku sedmnáctýho století ke konci vlády královny Alžběty. Zvláštní představa, že jo? Ovšem, funguje to. Je to fakt hrozně moc dobrý čtení. Děj je takovej složitější a nechci náhodou něco prokecnout, takže vám tady musí stačit moje přísaha, že vás to určitě nezklame. Co se mi nejvíc líbilo, tak je to, že je Nový svět (čerstvě objevená Amerika) osídlenej dinosaurama, to je fakt hezký :)
  Zbývá jen doufat, že po UKK u nás vyjdou i další knihy vážící se k příběhu 1602, což jsou 1602: Nový svět, Dračí syn, 1602: Fantastick Four a Spider-Man: 1602. Ty už sice nepsal Gaiman, ale jsou prej taky super (osobně jsem nečetl).

Název: 1602
Originál: 1602
Autor: Neil Gaiman
Kresba: Andy Kubert
Vydavatel: Marvel
Nakladatelství: Mediaprint & Kapa Pressegrosso


Ravine Vol. 2

  Naprosto úchvatná a pro mě nepřekonatelná fantasy, která schytává hodnocení 10/10 na každým rohu už od první knihy. První knihu jsem načal HÝÝR a myslím, že tahle série, která vychází po knihách (žádný sešity, drahóškové) má slušně našlápnuto na vybudování krásnýho novýho světa, coby příležitosti pro další příběhy a komiksy.
  Ztímco první kniha, ač v ní bylo akce požehnaně, sloužila spíš jako představení a vybudování světa, ras, bohů a postav, druhá kniha už jede na plný koule. Dva poutníci Stein a Lynn jsou na své cestě do města jménem Brod (Wade). A protože Lynn je ještě k tomu promovanej drakojezdec, doprovází je její drak Hurricos. Jen pro pořádek, poutník (wanderer) je zde označení pro člověka, kterýmu se podařilo v nelehkým rituálu získat z Prastromu (Faetree) některou ze speciálních zbraní Grimlas, který jsou posedlý duchem nějakýho padlýho válečníka nebo čaroděje. Tomuto duchovi ve zbrani se říká Avendati a musí nositeli pomáhat v boji. Proto jsou poutníci tak nebezpeční. Čím výš se zájemci o titul poutníka podaří na Prastrom vyšplhat, tím lepší Grimlas s mocnějšími Avendati může získat. Je toho pak ještě víc, to já jen, abyste věděli, že poutníkem nemyslím dvě děcka s lampionem, který jdou do kapličky za humnama.
  Ovšem nic nejde tak hladce. Pohled na jejich cestu je jen odpočinek. Mezitím bývalej vojevůdce a mocnej mág Nebezial kuje pikle s jistou chlípnou bohyní, do toho ještě musí Lynn její lektorka dostat zpátky do království kvůli novýmu zjištění, že s touto holčinou není všechno jak se zdálo, k tomu všemu se na cestách k Brodu tak maličko plánovaně poflakuje jeden dračí lord, kterýmu kdysi jeblo a teď ovládá skupinku nebezpečných wyvern (draci tu mají různý vývojový stupně, kterýma si během svýho růstu prochází... wyverna je drak, kterej se zasekl na prvním stupni, nemůže dál a místo růstu různě mutuje ... takovej mrzáckej hybrid ... ale pěkně nepříjemnej) a aby toho nebylo málo, narazí naši poutníci i na nemrtvý přízraky, který vždycky znali jen z vyprávění - Šeptající (Whisperers).
  Realistická kresba tomu všemu ještě přidá grády. Někteří tvrdí, že je to počítačová kresba, ale my víme, že Stjepan takhle prostě malovat umí a když se podíváte blíž, jsou vidět tahy štětce. Je to prostě mazec!

Název: Ravine Vol. 2
Originál: -
Autor: Ron Marz
Kresba: Stjepan Šejić
Vydavatel: Image Comics - Top Cow
Nakladatelství: -


Daredevil: Ďábel strážný

  Ačkoliv vlastním všechny čtyři omnibusy Daredevil: Muž beze strachu, který u nás vyšly, musím přiznat, že z toho nejsem zas až tak úplně v čángru. Ještě tu mám knihu Daredevil: Rok jedna, která tu vyšla v paperbacku a o té můžu říct to samý. Takhle, obojí je dobrý čtení. Kvalitně napsaný, Brian Michael Bendis je frajer, je to dobrej scenárista, je tam myšlenka, je to pěkně nakreslený, je to prostě kvalitní dílo. Něco mi tam ale furt chybí. Nemá to takový ty koule. Ta rozjetá akce. Jasně, akční scény tam jsou, ale ty jsou tam asi jen proto, aby se neřeklo, že tam nejsou. Jinak je to spíš o životě Matta Murdocka a jeho starostma kolem toho, že se profláklo, že je Daredevil. Nemá to švih! To se ale o Ďáblovi strážným, jenž tady vyšel v UKK, říct nedá.
  Ačkoliv na mě v první chvíli kresba působila trošku dětsky, brzo jsem z toho vystřízlivěl a všechno bylo v pořádku. Naprosto nečekanýmu a famóznímu příchodu hlavního záporáka, kterýho určitě budete znát (neřeknu kterej, kyš kyš), předchází našlápnutá atmosféra, našlápnutý bitky a našlápnutej scénář. Konečně jsem viděl v komiksu v akci šmejda jménem Bullseye a zjistil tak, jak strašně zlej hajzl to je. V omnibusech se o něm furt jen mele a pak se tam objeví jen na chviličku. Tady s ním prožijete velmi záživnou taškařici. Navíc tam furt otravuje jakejsi banální stařík, kterej mimochodem ví, že je Murdock Daredevil, což je jakýsi podezřelý. Ještě k tomu Matta furt přemlouvá, aby se na to vykašlal, což je ještě podezřelejší. Co z toho asi nakonec bude? To ... taky neřeknu!

Název: Daredevil: Ďábel strážný
Originál: Daredevil: Guardian Devil
Autor: Kevin Smith
Kresba: Joe Quesada
Vydavatel: Marvel
Nakladatelství: Mediaprint & Pressegrosso


Lazarus Vol. 1: Family

  Na Facebooku jsou tři skupiny pro fanoušky komiksu, o kterých vím. Jednu jsem založil já, jmenuje se Comics fans (CZ) a je malá, spíš pro začátečníky a takovej střídmej pokec. Pak je tam skupina Comics 100% CZ/SK, ve které se diskutuje pouze a jenom o komiksech. Žádný filmy, seriály, soutěže o to, kdo pozná kreslíře podle fotky jeho zadku v lese, nic. Jen komiks. No a v té třetí, která je nejstarší a největší (a někdy tím dost trpí), jménem Comics čtu, šířím, sbírám, miluju, jednoho dne chlapík nabízel zdarma několik sešitů šestýho čísla komiksu Lazarus. Prej se sekl při objednávce, naporoučel si toho víc než chtěl a tak to teď rozdával zadarmo, aby dostal mezi víc lidí tento skvostný počin.
  No a já jsem se přihlásil. Přišlo mi to, přečetl jsem to a najednou jsem to chtěl číst od začátku. O téhle sérii jsem věděl, ale nikdy jsem si jí nijak nevšímal. Na ComiXology jsem si koupil první dvě čísla a pak už se ke mně vezl celej první vazek s názvem Family. Děj je krásně vymyšlenej.
  Odehrává se to v budoucnosti, kde už nejsou žádný státní ani politický příslušnosti, ale jen rodiny. Každá rodina má svýho šéfa (otce), pak členy, pomocníky, výzkumný a zdravotní týmy, armádu a zbytek jsou jen farmáři a obyčejní lidi, se kterýma je asi úplně fajn zacházet jak s hnojem. Každá rodina má jednu speciálně trénovanou osobu, do které vkládají veškerý technologický znalosti a inovátorství i veškerej bojovej trénink. Tato postava je mečem i štítem rodiny a říká se jí lazar (lazarus). Každá rodina má svýho lazara. Příběh se odehrává kolem rodinyn Carlyle a jejich lazarem je mladá a krásná žena jménem Navždy (ano, opravdu jí říkají Forever). Abych to zkrátil, je to hrozná pecka a strašně jsem se do toho zažral.

Název: Lazarus 1: Family
Originál: -
Autor: Greg Rucka
Kresba: Michael Lark
Vydavatel: Image Comics
Nakladatelství: -


Detective Comics 3: Imperátor Penguin

  U nás už vyšly dvě knihy s titulem Detective Comics. První byla úplně otřesná, druhá ještě horší a když byl oznámenej datum vydání té třetí, už se mi ani nechtělo dívat, kterej že den to bude. Jenže jsem často viděl, že lidi psali o novým autorovi, kterej to celý dal do kupy a už je to prej dobrej komiks. Pak to psali přímo konkrétně o třetí knize. Že od té třetí to začíná být dobrý. No co, řekl jsem si. Když to nezkusím, nezjistím nic. Tak jsem zkusil a nelituju.
  Třetí kniha s podtitulem Imperátor Penguin je fakt dobrá. A to jakože dost. Jednak jsem zjistil, že Penguin není srandovní kulatej liliput, jak by si kdekdo mohl myslet, ale zlej, surovej a bezcitnej parchant, kterýho je třeba se bát. Taky jsem se dozvěděl, že ani ti největší šmejdi nedopadají dobře, když to přeženou s důvěrou a že i takovej člověk se dá celkem snadno napálit. No a potom zdrhne Joker. To není žádná novinka, protože za celou existenci Batmana tahle figura nic jinýho nedělá. Jenom zdrhá a zdrhá a mezitím dělá neplechu. Tady ale neplechu nedělá, vůbec se o něm neví. Ale jeho přívrženci začínají dovádět v ulicích. Někteří si jen nasadí masky a pobíhají po parku s cedulema, který oslavujou Jokera jako hrdinu, jiní to berou zodpovědněji a zakládají bestiální mordparty, který fungujou jako dokonalej sériovej vrah. Během této části mi pobíhal po páteři celkem solidní děda mráz a nechtěl jsem, aby to skončilo. Ale ono to bohužel skončilo a to dost blbě. Teda jako v dobrým slova smyslu, protože ten cliffhanger na konci mi teď způsobil příznaky takové té nemoci, kdy na něco hrozně moc čekáte a víte, že to bude až za dlouho.

Název: Detective Comics 3: Imperátor Penguin
Originál: Detective Comics Vol. 3: Emperor Penguin
Autor: John Layman
Kresba: Jason Fabok, Andy Clarke
Vydavatel: DC Comics
Nakladatelství: BB/art


Django/Zorro

  Tomu, sakra, říkám crossover! Spojila se dvě vydavatelství a dva hrdinové. Ale jací! Žádnej Superman s Conanem, ale ... ano, čtete správně, hrdina Tarantinova filmu Nespoutaný Django a hrdnina legendárních příběhů o Zorrovi! A kteří to jsou? No přímo Django a přímo Zorro! A čí to byl nápad? No hádejte. Napsal to sám Tarantino a cenama ověnčenej pisálek Matt Wagner. A je z toho teda vskutku prvotřídní dílo.
  Abych byl upřímnej, už jsem četl lepší komiksy. Tím ale nechci říct, že tohle není dobrý. Je to hodně dobrý. Příběh se odehrává po událostech ve filmu Django Unchained, je to tedy takovej sequel. Django zamíří do ciziny hledat pověstnýho chlapíka jménem Diego de la Vega, protože když se s ním kdysi setkal, byl Diego jedinej běloch, kterýmu byla šumák barva Djangovy kůžičky. Taky ví, že by ho mohl naučit dobře bojovat. My čtenáři víme, že pan de la Vega je mstitel s přezdívkou Zorro, takže tušíme, že bude kopec srandy. Django se u Diega nechá zaměstnat jako bodyguard a příběh nabere obrátky. Za chvilku už to tam ti dva začínají srovnávat.
  Fakt je to velmi zajímavý. Jak nápad, tak provedení. Doporučuju. Zatím je venku jen první číslo.


Název: Django/Zorro
Originál: -
Autor: Quentin Tarantino, Matt Wagner
Kresba: Esteve Polls
Vydavatel: Dynamite, Vertigo
Nakladatelství: -


Živí mrtví 12: Život mezi nimi

  Každá souborná kniha Živí mrtví, která u nás vylezla, si našla místo u mě v polici. Každá je unikátní, skvělá, bombastická, boží. Zájem o tuto sérii u nás neklesl ani po tom tupým a nudným seriálu, co podle toho natočili. Teď jsem vzal do rukou tu dvanáctou a jak jsem tak četl, najednou mě napadlo, že to je zas něco, něco už tady bylo. Že je tanhle díl jakýsi mlácení slámy, kterou už někdo vymlátil milionkrát předtím. Nakonec jsem byl mile překvapen.
  Já jsem totiž jenom ČEKAL, že to bude to samý. To víte, domýšlivost. Ona pak přišla velmi příjemná změna, která mi zase srazila hřebínek. Prvně jsem si říkal, že už asi Kirkmanovi došly nápady. Och, jak jsem byl pošetilý! Kirkmanovi NIKDY nedochází nápady! I ve svým druhým autorským komiksu jménem Invincible je Kirkman samý překvapení a jeví se jako naprostej mistr zvratů. To potvrdil i v této knize, kde se to celý přeházelo vzhůru nohama a čtenář nechápe, cože se to teď právě děje. I já jsem měl hubu dokořán. Navnadil mě na klasickej postup z předchozí knihy a najednou s tím vším zatřásl a úplně mě vykopnul ze stereotypu. Nechci říkat vůbec nic navíc, abych neprozradil děj. Tohle je totiž jedna z těch věcí, kde i malý prokecnutí udělá hodně. Jinak samozřejmě doporučuju pořídit celou sérii, protože tohle nejde přestat číst.

Název: Živí mrtví 12: Život mezi nimi
Originál: The Walking Dead Vol. 12: Life Among Them
Autor: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Vydavatel: Image Comics - Skybound
Nakladatel: CREW

1 komentář: