pondělí 10. února 2014

Helheim! Příběh vikingské mlátičky

  Vydavatelství Oni Press nás zatím nepočastovalo ničím, co by stálo za zmínku, až na pár vyjímek, jako třeba Scott Pilgrim nebo Courtney Crumrin. Oblíbenej je taky Darebák (Bad Boy), kterej vyšel i u nás. Tím ale asi výčet zajímavostí končí. V roce 2013 ale přišla na scénu šestidílná série s názvem Helheim a přinesla tak s sebou chytlavej a nadupanej příběh chodícího nemrtvýho, vikingskýho masomlýnku.



-- Příběh --

  Všechno začíná útěkem před nepřítelem, se kterým se nejspíš bitva pěkně zvrtla. Čtenář se seznámí s hlavním hrdinou Rikardem, kterej za sebou zrovna vláčí umírajícího kámoše, jenž to škaredě schytal v bitvě s moc a moc ošklivýma divochama. Zárověň poznáme i hlavního šéfa celé vikingské osady, Rikardovýho taťku Kirka.
 
Strhne se velikánská mlata a pak hurá do nitra osady, kde už na Rikarda čeká jeho šťabajzna Bera, kterou starej Kirk teda nemůže ani cítit. Ale co, bitva se nakonec naklonila na stranu vikingů a noc je tak krásná... Za takových krásných nocí se ale mrtví moc rádi mění v zombáky. Ale nebojte se, na stranu našich chrabrých se později přidá nemrtvá bestie, které se říká draugr. Kde se vzal, to vám neřeknu! Kyš kyš! Takovou věc umí přívést na svět jen čarodějnice. Takže tu máme draugra a čarodějnici a napínavý, dobře nalajnovaný čtení. Velmi dobrý čtení!

-- Kolik? Jak? Co? Kde?--

  Celej příběh tvoří šest sešitů, který každou chvíli mají vyjít v jednom knižním souboru s názvem Helheim Vol. 1: The Witch War. Ten má stát nějaký čtyři stovky, což je taková ta klasická cena. Nějakou dobu je sice ticho po pěšině, ale konec šestýho sešitu napovídá, že bude příběh asi pokračovat. Je sice celistvej a uzavřenej, ale končí to takovým nenápadným cliffhangerem.

Pokud chcete kupovat sešity, tak jsem se díval na Mycomicshop a první čísla už jsou celkem drahá sranda. Nebo si můžete počkat, až vyjde ona první knížka u nás, ale to moc růžově nevidím. I když, co víme, třeba nás některý naše nakladatelství mile překvapí.

Přímo na stránkách vydavatelství Oni Press (myslím jejich oficiální e-shop) už dokonce první a druhý číslo vůbec není. Takže jejich cena bude asi ještě nějakou chvíli stoupat. Další možnost je zakoupit a stáhnout digitální verzi například z ComiXology. To je asi nejlevnější způsob, pokud vám teda nevadí číst na displayi nebo monitoru.


-- Kdo? S kým? Proč? --

  A jedeme na autory a výtvarníky! Autorem celé série je pan Cullen Bunn a musím říct, že svou práci nedělá vůbec špatně. Dějová linka je plná překvápek, kdy vám občas i padne brada na nárty, jsou v ní zvraty, dojemný, drsný i strašidelný momenty. Taky se mi líbí, že je to fantasy jak má být. Takže zombíci, kostlivci, válečníci, rohatý potvory, rohatí démoni, rohatý všechno. A taky samozřejmě magie! Jsou k vidění obří červi, okřídlený mrchy podobný chrličům, veleještěři a spousta dalších fantasy oblud. 
  Ale taky spousta krve, kostí a vnitřností. Chvilkama je to docela velká řezničina, takž kdyby náhodou, nepoužívat jako pohádku před spaním pro děti.

  Aby tohle všechno ale fungovalo jak má, musí to být patřičně nakreslený. První tři díly kreslil  Joelle Jones, čtvrtej a pátej kreslil Nick Filardi a šestej zase Joelle. Kresba je to taková ta ostře řezaná, jednoduchá, ale dobře vybraná, protože k atmosféře příběhu nádherně sedí. Navíc je to celý krásně přehledný a kreslíři se ani jeden nepokouší o nějaký artový mazanice, ze kterých má člověk buďto prd, nebo pocit, že ty vodovky už nejsou co bývaly. Oba kreslíři mají celkem podobnou kresbu, takže žádný stylový odskoky vidět nejsou, dokonce jsem skoro nepoznal, že se na dva díly změnil ilustrátor. 


-- Kdo koupí, neprohloupí --

  Myslím, že kdo má rád fantasy masakry s hororovou atmosférou a nabušeným hovadem v čele válečnýho voje, neměl by s komiksem Helheim moc váhat. Čte se to dobře a jedním dechem. Kolikrát jsem si v duchu zařval "Jo! Hezky mu to dal, šmejdovi!" a to už jsem velikej! Útoky draugra, kterej si od svých poražených nepřátel bere pomůcky (tomu sebere rohy, tomu drápy,...) a montuje si je na sebe, jsou prostě skvělou záležitostí, která vám zpříjemní nejeden večer u krbu či na záchodě.




Žádné komentáře:

Okomentovat