čtvrtek 6. února 2014

Úžasnej fantasy příběh od Top Cow

  Za poslední dobu jsem četl celkem dost skvělých komiksů. Něterý z nich byly naprosto boží, některý ještě lepší. Pak se mi dostal do ruk šperk jménem Ravine od vydavatelství Top Cow, kterej jsem doposud neznal. No a tak jsem si přečetl první knihu a musím říct, že ten výčet božích komiksů sahá knize Ravine zhruba po první chlup na nártu. Zatím snad nejlepší fantasy ... vlastně nejen fantasy, který jsem kdy četl.





-- Fantasy se vším všudy --

  Je to úplně poprvé, co vidím v e-shopu s digitálními verzemi komiksů jménem ComiXology plných pět hvězdiček v hodnocení. Moc dobře to chápu, já hodnotím stejně a kdyby to šlo, tak klidně přidám šestou. Ravine je totiž fantasy se vším, co má ve fantasy žánru být. Jsou tam draci, kouzla, lučištníci, banditi, vyčůraní zlodějíčci, válečníci, různý fantasmagorický humanoidní rasy (ale ne klasický orkové, elfové atd, Ravine má vlastní) a zvířata, přístavy, hraniční města, velkolepý chrámy mocných božstev, no prostě všechno, na co si vzpomenete.
  Příběh začíná drsnou bitvou, kde se utkají dva mocní válečníci obdaření speciální kouzelnou mocí. A když se do sebe opřou, začne... nebudu prozrazovat, kyš kyš!
  Tím jsem chtěl lehce naznačit, že o akci není v knize nouze, stejně jako o nečekaný scény, trochu i těch milostných a vlastně od každýho trochu. Největší roli ale hrají draci. Ti jsou zásadní a celej děj se točí hlavně kolem nich. Bez draka si tu nikdo neškrtne. Vlastně škrtne. Všichni ti záporáci s nabušenýma démonickýma schopnostma a jeden z hlavních hrdinů.

-- Příběh je spletitej --

  Tím hrdinou je nenasytnej vyčůránek Stein, kterej díky svojí magii a vychytralosti dokáže skolit draka mano-a-mano. Což je ve světě Ravine celkem síla. Stein se odpojí od své skupinky kámošů a vydává se stopovat jistýho draka. Proč, jak a kam, to se už musíte dočíst sami. Maximálně ještě prozradím, že se ve Steinovi skrývá duch jistýho legendárního válečníka, kterej s ním komunikuje (není to takový spoil, dozvíte se to hned na začátku), ale dál už mlčím. 

  Dalším hrdinou, respektive hrdinkou je mladá, nevycválaná holčina jménem Lynn, která zrovna skládá zkoušku drakojezdce. Ovládat draka totiž není žádná sranda, takže se musí všichni adepti podrobit zkoušce. Ta taky není zrovna jednoduchá. 
Zajímavej je taky na první pohled neškodnej kouzelník Valerius, kterej však na druhej pohled vzbuzuje respekt. Jezdit na drakovi umí kdejakej žabař, daleko lepší je se v draka proměnit. 
  
  Osudy všech postav se pak různě proplítají a užijeme si i té klasické, staré dobré zrady. Líbí se mi taky to, že je chvilkama sporný, kdo je vlastně v právu. Taková ta chvilka během čtení, kdy se zamyslíte, kdo že je vlastně tady ten zlej. Zkrátka se čtenář musí připravit na to, že ho nečeká žádná lineární story, u které pět minut po přečtení zapomenete, o čem vlastně byla.

-- Kdo to má na svědomí? -- 

  Bodejť by se to nečetlo tak hezky, když je autorem tohoto díla pan scenárista Ron Marz (Silver Surfer, Darkness, Witchblade, Green Lantern, nějaký Star Wars,...) a kresbu - no, říkejme tomu spíš umělecká ilustrace - zařídil vynikající malíř a rodilý Chorvat Stjepan Šejić (Battlestar Galactica, Artifacts, She-Hulk, X-Men,...) a k příběhu moc krásně sedí. Chvílema je až dechberoucí, a to nepřeháním!

Ukázka dvou šílených ras
  Za sebe můžu říct, že kdo je fandou fantasy žánru, měl by tuhle věc vlastnit. Kdo je fanda dobrýho komiksu, měl by ji mít taky. Ve světě je zatím jen první kniha, ale během pár týdnů má vyjít druhá. Já už si chystám místo v polici na obě. A vám radím totéž!
  K dispozici je i digitální verze, která vychází zároveň s tou fyzickou. Ta tištěná verze se dá koupit například na Book Depository a cena 281 Kč je podle mě hodně lidová.

Žádné komentáře:

Okomentovat